maanantai 31. toukokuuta 2010

Uusi video Lucion Video-arkistossa ja treenitauko.

Tänään oli taas aika päivittää uusi tekniikkavideo Lucion Video-arkistoon. Tässä kuussa on vuorossa pakeneminen lockdown halfguardista. Kannattaa olla varovainen, kun tekee tuota pakenemista. Se on erittäin rankka ja kivulias alla olevan polville ja nilkoille - eli kokeilkaa varovasta.

Lucion Video-Arkisto -> Killing the Lockdown

Tänään illalla viimeistellään Zombie-Tattoossa tuo minun oikean käden tatuointi, joten pitää olla painimatta muutama päivä. Loppuviikosta lähden vielä työmatkalle Hollantiin, joten pääsen matolle vasta viikonloppuna. huoh. Sitten pitääkin käydä molempina päivinä, jotta pään sisälle hakattu mandaatti "minimi kaksi treeniä viikossa"-pysyy voimassa. :) Kuva ei ole kyllä vielä tuossa vaiheessa parantunut kunnolla, joten silloin pitää lähinnä drillailla tekniikkaa. Vapaaehtoiset drillauskaverit tietävät mistä minut saa kiinni ja voivat ilmoittautua. :)

lauantai 29. toukokuuta 2010

2010 Mundials Live Stream

Ensi viikolla alkavat 2010 Mundialssit, maailmanmestaruuskisat näkyvät Budovideos:n tarjoamana kommentoituna Live Streamina. Hipkosta paikalle lähti Päivi Levonen nyt ensimmäistä kertaa purppuravöissä.

http://www.budovideos.com/online/

perjantai 28. toukokuuta 2010

#319 BJJ - 41 and counting... ;)

Täytin tänään 41 vuotta ja ei voi olla hienompaa harrastusta kuin BJJ. Mietiskelin tuossa päivällä, että kauluskuristan seuraavan 20+ vuotiaan, joku kysyy, että olenko liian vanha aloittamaan BJJ:n. (no en oikeasti, mutta mieli tekisi :)). Itse siirryin lattialle 37 vuotiaana ja tämä on ollut mahtavaa aikaa.

Ensimmäinen kokemus BJJ:stä oli, kun Timo houkutteli kokeilemaan tuntia ja laittoi minut silloin vielä valkovöisen Eskon pariksi. Olin siinä vaiheessa treenannut pysytlajeja vaihtelevalla aktiviteetilla jo vuosia, joten sparrien alkaessa olin aika varma, että toistakymmentä kiloa kevyempi vastustaja ei voisi minulle mitään... en edes muista kuinka monta kertaa taputin, kun Esko vei minua kuin märkää rättiä -> "näin valon ja BJJ vei miehen.

Ensikosketuksen jälkeen treenattiin Maunulassa olevan koulun tatamilla ja vähitellen BJJ tunteja oli Hipkon jokaisella koululla lähes joka päivinä. BJJ on tutustuttanut minut mainioihin tyyppeihin ympäri maailmaa. Työmatkoillani otan puvun mukaan ja on tullut painittua Espaniassa, Saksassa, Englannissa ja Amerikassa Bostonissa ja Las Vegasissa. Matkoilla olen saanut treenata Keith Florianin, Roger Gracien ja Robert Drysdalen tunneilla ja kisaturistina tavannut (=kätellyt) Randy Couturen, Nogueiran ja muutaman muut UFC suuruudet. Suomessa olen saanut todella mahtavia ystäviä ja kavereita BJJ:n saralta ja kotimaan työmatkoillakin puku on helppo ottaa mukaan, koska tämä porukka tuntuu ottavan vierailijat aina yhtä hyvällä asenteella vastaan.

Miten treenaan ja pysyn koossa = mitkä asiat ovat tärkeitä pitkän "BJJ-uran" saavuttamiseksi?

Tärkeintä on antaa itsensä palautua, kunnolla ja kehon huolto on erittäin tärkeää. Itselläni kehonhuollossa tärkeintä osaa esittää astangajooga, jota ilman en luultavasti pystyisi painimaan yhtä monta kertaa viikossa ilman pahempia loukkaantumisia. Tämän lisäksi tietenkin riittävä lepo ja hyvä ravinto. Olen ollut kasvissyöjä jo yli kuusi vuotta, joka pitää aika hyvässä kunnossa ja pirteänä.

Pieniä venähdyksiä tulee aina, mutta avain isompien välttämiseen on ajoissa taputtaminen. Olen huomannut saleilla lähiaikoina harmittavaa asennetta, että ei taputeta kuin aivan viime tingassa. Suora käsilukko on esimerkiksi sellainen, että jos siinä vitkastelee ja kaveri vielä sopivasti korjaa asentoaan, käden ollessa lähes suora, niin rutina käy ja tuollaisen paranemiseen menee helposti kuukausia, ellei pidempäänkin. Treeneissä vastuu on myös lopetuksen tekijällä - niitä ei riuhdota paikalleen, vaan himmataan vauhtia sen verran, että kaverilla kunnolla aikaa taputtaa.

Treeneissä ei ole väliä kuka lopettaa kenet ja kuinka monta kertaa - siellä treenataan, ei kilpailla. Jos kaveri sattuu pääsemään karkuun sen takia että teit lopetuksen rauhallisesti niin molemmat tietävät, että "tositilanteessa" lopetus olisi onnistunut + kaveri sai harjoiteltua pakenemista. Tärkeintä on, että molemmat pysyvät ehjinä ja pääsevät huomennakin treenaamaan. Jos vastaan tulee kaveri, joka ei ymmärrä tätä, niin ei kannata painia hänen kanssaan seuraavalla kerralla. Tällä ajattelulla olen onnistunut pysymään suhteellisen ehjänä nämä vuodet.

Synttäripainit

Kävin tänään painimassa Jessen kanssa reilun tunnin. Aluksi vedimme tehtävä sparrina guardin avausta ja sen puolustamista ja viimeinen puolituntinen normaalisparria - sain toeholdin ja Jesse kuittasi suoralla jalkalukolla halfguardista - Ken Shamrock tyyliin + massimo + kimura.

Uskallamme sparrata jalkalukoilla, koska molemmat tuntevat toisensa todella hyvin ja vedämme jalkalukot TODELLA varovasti kiinni, vaikka itse sparri on aika reipasliikkeistä - jalkalukoissa ei mitään nykäisyjä ja kiristys hitaasti niin, että kaveri ehtii tarvittaessa soittamaan vaimolle kotiin ja kysymään kannattaisiko taputtaa. Tämä siksi, että polvi ei anna oikeastaan mitään varoitusta, ennen kuin se hajoaa. Ensin tuntuu lievää painetta ja sitten kun sattuu, polvi on jo entinen.

EDIT: Tämän kirjoitusksen jälkeen kuulin, että tällä viikolla oli kaksi kaveria päässyt telakalle, juuri lukkojen riuhtomisen ja myöhäisen taputuksen takia. YRITTÄKÄÄ NYT YMMÄRTÄÄ, ETTÄ LUJAA SPARRAAMINEN EI TARKOITA SITÄ. ETTÄ VEDETÄÄN NE LUKOTKIN LUJAA.

Sparraaminen on treeniä ja vaikka sparrataan kovaa, niin lopetukset vedetään kontrolloidusti, niin että kaverilla on aikaa taputtaa - eli sparri ei ole kisaamista*, vaan treeniä. Tämä kun opitaan, niin kaikki pysytään kunnossa ja saadaan treenata jatkuvasti ja pitkään.

*eikä kisoissakaan mielestäni kannata kaveria tai itseään rikkoa, mutta kisoissa on ymmärrettävästi vedetty "turvarajat" minimiin. Itse kyllä taputan sielläkin todella ajoissa - kun minulle seuraavat treenit ovat tärkeämmät kuin voitto - mutta minä olenkin 41 ja tavoitteena harjoitella vielä useamman kymmenen vuotta. ;)

Koirankusettaja-ohitus

Stephan Kestingiltä hyvä video yksitnkertaisesta, mutta tehokkaasta butterfly-guard ohituksesta

Romero Cavalcantin haastattelu.

Alliancen perustajan Romero Cavalcantin haastattelu KombatClinicissa.

torstai 27. toukokuuta 2010

Typoja, autoilua ja taidekuvia...

Blogissa vilisee kirjoitusvirheitä, joita aina korjailen kun huomaan. Väsyneenä kun kirjoittaa ja peruskoulun lukihäiriötunnilta ikkunasta karanneena näiltä ei voi välttyä. Yrittäkää kestää.

Eilen kävin viikottaisessa Astangajoogassa (suosittelen lämpimästi BJJ:n harrastajille) ja huomenna pääsee taas matolle. Tämä päivä meni autossa istuen, kun piti työn puolesta käydä Tampereella ja samalla reissulla noudin Leica M6 kinofilmi mittaetsinkameran, eli voitte heittää hyvästi tarkoille BJJ-kuville, joista saa selvää. Tästä eteenpäin tulee vain taiteellista mustavalkohuttua... hehe.

tiistai 25. toukokuuta 2010

#318 BJJ - Timo

Lämmittelyt ja sivusidonnan hallintaa ja peruskimura sivusidonnasta - lopuksi painittiin, jossa opiksi, että Anssi-sweepissa vaan lisää heiluria, niin kyllä se siitä lähtee Timokin - tänään ei vielä lähtenyt, mutta jokupäivä. :D

#81-82 MMA ja BJJ Tekniikkatunti - Kristian

Jesse on flunssassa ja pyysi tuuraamaan tämän päivän tunteja, joten lähdin lyhyellä varoituksella vetämään vaparitunnin ja BJJ-tekniikkatunnin. Vedin vapariposselle lämmittelynä perusloikkimista ja sprawlailtiin. Sitten vähän kevyttä pystysparrija ja pistareiden paukuttelua. Sitten siirryttiin tonttiin ja käytiin vähän kilpparissa olevan hallintaa ja siitä kääntö syliin ja hooksit kiinni. Selästä haettiin Mata Leo ja suora käsilukko selästä ja käytiin vähän tarkemmin näiden yksityiskohtia. Lopuksi tehtäväsparria selästä.

Tekniikkatunnilla käytiin lämmittelynä liikkumista, guardin avausta ja ohitusta cross-pass:lä ja itse päivän tekniikkana tutkittiin sivusidonnan yksityiskohtia - kyynerpään avulla kaverin hallintaa ja pakenemisen nollaamista ja siitä hyökkäyksinä siirtyminen northsouthiin kyynerpään tiukalla hallinnalla ja siitä kimura tai käsilukko ja toisena hyökkäyksenä sisäpuolen käteen käsilukko.

Toivottavasti kelpasi. :I

Jeff Gloverin Deep Halfguard Kamppailuvarusteessa.

Huomasin juuri, että Kamppailuvaruste.fi:n varastoon on tullut erittäin hyvää Jeff Gloverin Deep Half Guard videota.



Toinen varastosta löytyvä todella hyvä video on Attack, Defend, Counter with Draculino & Romulo Barral

Videossa käydään laajemmin tekniikoita läpi erittäin hyvin näytettynä ja ideana on, että näytetään tekniikka, sen puolustus ja puolustuksen vastatekniikka.

maanantai 24. toukokuuta 2010

#317 BJJ - Jesse

Sparrattiin Jessen kanssa tunti - Jesse taas käsilukotti minua n+1 kertaa ja minä sain yhden triangelin.

#80 BJJ Junnutreenit - Kristian

Jatkettiin Junnujen kanssa viime maanantaista - eli tarkasteltiin sivusidonnan yksityiskohtia ja siitä käsilukkoa ja kimuraa.

perjantai 21. toukokuuta 2010

Carlos Gracie: The Creator of a Dynasty kirja tulossa englanniksi 2011!

Portugaliksi ilmestynyt suurteos Gracien suvusta ilmestyi toissa vuonna Portugaliksi. Kuulin FightWorksPodcastistä, että sitä ollaan nyt kääntämässä englanniksi. Alla video, missä kerrotaan tarkemmin mistä on kyse. Tämä on ainakin minulle pakko-ostos, kunhan tulee saataville.

#316 BJJ - Jesse ja Sami

Käytiin Jessen ja Samin kanssa sparraamassa. Otettiin reilu tunti 5-7 eriä, niin että yksi aina lepää ja yksi ottaa kaksi erää putkeen molempia vastaan ja sitten vaihtuu. Sain taas harjoitella riittävästä mountin ja selän puolustamista. Muutama sweeppi onnistui ja oli kokonaisuutena vallan hyvä sessiot.

torstai 20. toukokuuta 2010

#315 BJJ - Jesse

Lämmiteltiin perustekniikalla - kimuraa ja sen puolustamista. Tekniikkana kimura halfguardista alta, sen puolustaminen ja puolustuksen vastatekniikka. Hyvä tunti. Lopuksi sparrattiin - lähtö butterflyguardista.

Ensimmäinen erä Samin kanssa, jonka uusi purppuravyö häikäisi silmiä (onneksi olkoon). Butterfly-guard on minulle todella hankala tapaus ja yritin lähteä perustekniikan mukaan sweeppaamaan, mutta Sami "pukkihyppäsi" suoraan mounttiin. Nauratti sen verran, että ei meinannut tulla sparrista enää mitään. Lopun ajan palautinkin mountista halfguardiin ja yritin hakea sweeppiä ja lopulta hetkeksi pääsin päälle, mutta Sami sweeppasi takaisin. Lopulta kello pelasti.

Jessellä on kisat viikonloppuna, joten pyörittiin teknistä. Onnistuin toeholdissa, mutta muuten Jesse vei tavalliseen tapaansa ja taputin bow and arrowiin.

Sami: Lähdin alta ja sain pitkän taistelun jälkeen vihdoin oldschool halfguard sweepin.Sami on kyllä jäätävän nopea ja räjähtävä + tekniikka hallussa - pakko roikkua kuin takiainen, jotta se ei pääse liikkumaan.

Jessen: Lähdin alta ja Jesse pääsi päälle halfguardiin, kaivoin syvän halfguardin ja Jesse astui yli, josta kaivoin eilen Roberto "cyborg" Abreun DVD:ltä lunttaamani gripit kiinni, hookki jalkaan ja käänsin itseni päälle - olin erittäin hölmistynyt, että tekniikka toimi niin hyvin. Drillasin vielä erän jälkeen sen uudelleen. Suosittelen kyseistä DVD:tä todella hyvää tavaraa guardin ja tavallisen ja syvän halfguardin pelaajille - kolmas DVD on TornadoGuard, joka ei ole ihan minun juttu - mutta jos tykkää pyöriä hartioiden yli niin tuosta löytyy. Loppu erässä jäinkin taas tuttuun tapaan Jessen käsilukkoihin - kaksi kertaa. :)

Esimerkkipätkä Cyborgin DVD:stä - Jos pidit Lucion Deep Half Guard DVD:stä, niin tämä on erittäin hyvä lisä siihen täydentävät toisiaan todella hyvin:

tiistai 18. toukokuuta 2010

maanantai 17. toukokuuta 2010

#314 BJJ - Jesse

Sparrattiin tunti. Päivän huomioita:
  1. Mikan näyttämän massimosta pakeneminen toimii. :D Kiitos Mika
  2. Jessen niputuskäsilukkoon mountista on keksittävä jotain - siitä en vain pääse karkuun
  3. Jesse osaa nyt tehdä saman guardist altakin... huoh. :)
  4. Jos triangelin saa kiinni, niin ei pidä jäädä ihmettelemään, että "Oho, sain triangelin kiinni.." vaan heti lähteä hakemaan jalkaa nippuun ja horjuttamaan kaveria - muuten jää aikaa puolustamiselle. 
  5. Darce pitää hakea tiukemmin - ota cable grip niputus käyttöön valmistavaksi osaksi
Inverted Triangeli, jota ei tänään tullut vastaan otettua, mutta aiemmin kyllä - Tässä Braulio Estima esittää ADCC:ssä käyttämäänsä inverted triangelia - suosittelen aika varauksetta kaverin invisible jiujitsu nettivideo sarjaa:

#79 BJJ Junnutreenit - Kristian

Vedin junnuille lämmittelynä guardin avausta ja itse tekniikkana käytiin sivusidonnan periaatteita (koko tunti periaatteessa napattu Braulio Estiman Invisible JiuJitsu sarjasta).

Yksityiskohtina. lantion hallinta, pään hallinta olkapäällä ja vastapuolen kyynerpään hallinta sivusidonnassa.

Otteiden vaihtaminen, kun kaveri yrittää peruspakenemisia ja kaverin "framen" nollaaminen ja siitä käsilukko tai northsouthiin siirtyminen yksityiskohtineen ja sieltä kimura (tässäkin tärkeänä kyynerpään tiukka hallinta, kaverin kiertämisen esto kämmenellä maassa yms.)

Paineissa oli kiva taas katsoa, että junnut omaksuvat asioita niin nopeasti. Aloitettiin sivusidonnasta ja kaverit hakivat todella hienosti päivän tekniikoita ja osasivat tarvittaessa siirtyä mounttiin tai bow and arrowkuristukseen, kun vastustaja pääsi pakenemaan päivän tekniikkaa. Sitä oli hieno katsoa.

sunnuntai 16. toukokuuta 2010

Hipkon Marko Nyman Vapaaottelun amatöörien SM-kisoissa.

Lucion blogissa on mainio videoraportti Markon ottelusta ja itse ottelu nähtävillä. Huomenna on finaalit. Sinne vain kaikki katsomaan.

lauantai 15. toukokuuta 2010

Mike Fowler - Unstoppable Sweep (60% of time)

Pitääpä kokeilla:

#313 BJJ - Lucion Seminaari, viimeinen päivä

Sain nukuttua ja taas järki kulkee (ainakin minun standardilla). Tänään oli Lucion leirin viimeinen päivä. Ohjelma oli hieman tutusta poikkeava - tavallisten yksilökilpailujen sijasta jaoimme porukan viisihenkisiin tiimeihin ja Lucio kyseli meitä näyttämään leirillä opittuja tekniikoita. Ruhmän kaikkien jäsenten piti näyttää sama tekniikka teknisesti oikein. Jos ei mennyt oikein, niin sai punnertaa vyön iskujen sadellessa. Pitkän ja tiukan kilpailun lopuksi oma ryhmä Skeletor voitti tiukan kilpailun Timon vetämää ryhmää vastaan - joskin Timo tunnetusti ei ollenkaan kilpailuhenkisenä kaverina, yritti vielä protestia (joskin ihan oikeutetusti), että viimeissä tekniikassa ei laitettu hookkia oikeaan paikkaan. Kiista selvitettiin fyysisella viestillä, jonka ryhmämme vei parin metrin edulla.

Seuraavaksi jaettiin vöitä ja joiden saajia voi käydä kurkkimassa Hipkon galleriassa olevista leirikuvista*. Lopuksi painittiin ja ensimmäinen kulki ihan hyvin pyöriessa Laurin kanssa ja pari seuraavaa Teon kanssa, joka vei minua tiukalla hallinnallaan.

*Jos joku haluaa jonkin kuvan täysikokoisena, niin voi laittaa mailia.

Secret of the Monkey Hand seminaarista:

perjantai 14. toukokuuta 2010

#312 BJJ - Lucion Seminaari, toiseksi viimeinen päivä

Tulin tänään Bostonista ja menin kotiin, kävin kaivarissa jäätelöllä ja lähdin treeneihin. Tässä vaiheessa olin valvonut putkeen 35 tuntia ja päätin, että on pakko pysyä liikkeessa iltaan asti, jotta pääsee paikalliseen rytmiin taas kinni mahdollisimman nopeasti.

Lämmiteltiin ja sitten vedettiin giljotiinkuristusta. Paineissa oli tavallistakin enemmän kujalla. Ohitukset vielä toimivat, mutta tehtävägggggggggggggggggggggggggggggggggggggggg ggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggg gggggggggggggg Tällä hetkellä on noin 40 tuntia valvomista takan joten en pysty kirjoittamaan enempää.. nuo geet tulivat oikesti siitä, kun nukahdin sormi näppäimellä. hyvää yötä.

keskiviikko 12. toukokuuta 2010

Counteri Single-leg alasvientiin..

Tässä hyvältä vaikuttava countteri single-leg alasvientiin polvilta + video tekniikasta kisoissa (jonka kommentoinnissa kaverilla pysyy punainen lanka hienosti hanskassa. :)



Tässä toinen hieman näyttävämpi puolustus singleleg alasvientiin: :D

tiistai 11. toukokuuta 2010

Tiukempaa peliä...

Pähkin täällä jetlageissani, kun en saa nukuttua, että pitää aloitta tiukkuuskampanja omassa pelissä. Totesin, että olen hieman sekoittanut "älä käytä voimaa"-mantran siihen, että en anna painetta kaverille painiessa, jolloin kaverit pääsevät liikkumaan ja menetän turhaan positioita.

Nyt pitää keskittyä siihen, että syön tilan tehokkaammin pois ollessani päällä ja en anna tilaa kaverin tekniikalle ollessani alla. Tämä pitää toteuttaa oikealla tekniikalla - ei siis puristamalla voimalla. Aivan jiujitsun perusteita, mutta välillä unohtuu, kun yrittää painia kevyesti. Kevyt paini ei tarkoita huonoa tekniikkaa ja tekniikka on huonoa, jos kaveri pääsee liikkumaan ja pelaamaan omaa peliään.

BJJ:ssä vanha toteamus osuu kyllä kohdalle;. Mitä enemmän treenaa, sitä enemmän huomaa, että ei osaa vielä mitään. Hieno ja pitkä matka edessä...

#311 BJJ - Keith Florian

Florian Martial Arts Center on noin 10min matkan päässä hotellilta ja siellä on sinisten ja ylempien treenit sopivasti klo 20:00-> illalla, joten pitkän työpäivän päätteeksi oli mahdollista mennä painimaan, kun muut suunnistivat pubeihin - joskin yksi asiakas paineli minun kanssa samaa matkaa MIT:n tangokerholle vääntämään tangoa - propsit kaverille.  

Saavuin paikalle ja kurkkasin ikkunasta. Sali oli kooltaan kutakuinkin puolet Hipkon kontulan salista. Lattialla oli hyvät Zebran matot ja muutenkin salilla vaikutti olevanhyvä tunnelma. Salin nurkassa Keith (Kennyn veli) Florian ja muutama kaveri katselivat youtube videoita ja tatamilla oli menossa alkeistunti ruskeavyön vetämänä. 

Esittäydyin ja minut toivotettiin tervetulleeks. Täytin lomakkeen, jossa luovuin kaikista korvausvaatimuksista, jos sotain sattuisi ja vakuutin, että olen terve ja minulla on vakuutus. Kävin vaitamassa Gi:n päälle ja odottelin tatamin reunallla tunnin alkua. 

Alkulämmittelyt olivat aika olemattomat. Keith sanoi, että lämmittelkää ja porukka vähän venytteli ja rupatteli. Itse vedin perus "luciopyöritykset". Tekniikkana katsottiin perus guardin avaus alhaalta (polvi keskelle, jalat aukeavat L-muotoon...) Uutena yksityiskohtana minulle oli, että käsijoka painaa jalkaa auki, painaakin polven alapuolelta. 

Toisena tekniikkana otettiin polvi keskelle avaus pystystä. Takin liepeistä kiinni ja kädet kainaloon. Työnnetään pehvaa taaksepäin ja sitten vasta noustaan ylös. Polvi ei mene kaverin häntäluutakohtia, vaan ennemminkin omaa rintaa kohti. Istutaan alas ja kun guardi aukeaa, niin oma polvi äkkiä ylös ja posture. Sitten vähän tehtäväsparria avoimen guardin pitämistä. 

Sparrit - normaalisparria suljetusta guardista: Ensimmäinen pari oli purppuravöinen painijan näköinen kaverin, jolla oli älyttömän tiukka peli ja taipumus gi-kuristuksiin. Ninja choke tuli taas tutuksi, vastaanottajan puolelta ja kellokuristuksen voi näköjään tehdä kyljeltään...

Sinivöinen kaveri lähti avaamaan päivän avauksella ja pääsi halfguariin, kovan smashäyksen päätteeksi sain sweepattua oldschool-sweepillä (kiitos Timo vielä kerran siitä, jalan käyttövinkistä kaverin ylös tuomiseksi) ja siitä siirryin sivusidonnan kautta northsouthiin. Hain massimon illallista, mutta kaveri roikkui terrierin lailla kuristavassa kädessä ja en saanut kuristettua. Yritin siirtyä kimuraan, mutta annoin sen verran tilaa, että kaveri pääsi polvillee ja mursusi minut selälleen pitämään guardia. Jonkin aikaa pidin guardia ja sitten kaveri tuli halfguardiin sitten loppui aika. 


Toinen sinivöinen kaveri. Pidin suljettua guardia aika pitkään, sitten sain ristikuristuksen, mutta se meni jonkin verran leuanpäälle, jota en nähnyt ja kun aloin kiristämään, niin kaveri mutisi, että on leuan päällä ja päästi irti. Aloitettiin alusta ja kaveri lähti avaamaan päivän avauksella. Yritin sweepata pari kertaa (viidenkympin seepillä ja jacare-sweepillä), muta kaverilla oli hyvä base ja sitten kaveri pääsi halguardiin ja piti hyvin smashiä, kunnes pääsin syvään halfguardiin, mutta sitten loppui aika. 


Menee oma peli ihan sekaisin näiden maasta avaajien kanssa. Olen tottunut, että omalla salilla lähes kaikki avaavat guardia pystystä, niin huomasin täällä, että alhaalta avaamisen counterit ovat todella huonolla tolalla. Pitääpä tutkia asiaa...

Tunnin jälkeen kaverit alkoivat pestä tatamia ja samalla desifioivat sen. Minua kummasttaa salilla ei ollut suihkua - asia minkä olen huomannut muillakin Amerikkalaisilla BJJ-saleilla. Ei auttanut kuin painella äkkiä hotellille suihkuun ja lavuaarissa pukua nyrkkipyykkäämään, jos tulisi vielä toine mahdollisuus treenata. 



perjantai 7. toukokuuta 2010

#310 BJJ - Lucion Seminaari, viides päivä

Jatkettiin torstain tekniikkaa, eli "reverse halfguardista päältä" tehtiin jalkalukko/calf slicer nilkkaan ja sen puolustuksesta ohitus halfguardiin.

Paineissa tehtiin tehtäväsparria butterflyguardista, joka ei todellakaan ole minun juttu. Olin ihan kuutamolla ja Lucion kanssa painittu lievästi puhallutti, mutta kivaa oli silti. Ville teki hienon heiton polvilta scramble tilanteesta ja pääsi suoraan north southiin ja Mika on todella omaksunut alkuviikon Kimura armbar combon, josta yritin turhaan rimpuilla,  sain sen "seuraavassa erässä" kuitattua kauluskuristuksella, joka olikin ainoa "kohokohta" päivän sparreissa.

Nyt kotiin pakkaamaan ja viikoksi reissuun. Huomenna saa istua 10 tuntia lentokoneessa, joka tekee varmaan todella hyvää tälle maitohapossa marinoidulle kropalle....not.

Ainiin, ne kadonneet Ataman pöksyt löytyivät...

(Kuvassa: Mika ja Ville odottelee treenin alkua)

#309 BJJ - Lucion yksityistunti

Sparrattiin Lucion kanssa 2 x puoli tuntia ja Lucio antoi palautetta missä on kehitettävää. Muutamia juttuja käytiin läpi, kuten Halfguardista alta kaverin gripin puhdistus, jos ottaa jalasta kiinni ja palautus syvään halfguardiin, jos on enää nilkka halguaridissa. Muuten oli kuulemma perusteet teknisesti hallussa - eli pitää lähinnä saada vain lisää "kilometrejä", jotta ajoitus (joka on ihan hukassa) ja tekniikan tiukkuus (tila pois) hioutuu kohdalleen sparrissa.

Muistettavaa:

Halfguard bottom: Jos päällä oleva kaveri ottaa jalasta kiinni, on Anssi-sweeppi oikeastaan "ainoa" mahdollinen ja silloinkin pitää varoa jalkalukkoa. Eli tärkeää puhdistaa grippi. Jos kaveri halaa halkaa, niin ota oman jalan ympäri ja kaverin käden ympärin ja potkaisen jalka irti gripistä. Jos kaverilla on puntista ote, niin ota oman jalan alta kaverin hihasta ote ja potkaise grippi irti.

Jos kaveri kääntyy reverse halfguardiin ja laittaa hookin sisäreidelle, niin joka halaa jalka tai laita omat jalat triangeliin ja siitä mounttiin.

Jos kaveri pääsee "melkein mounttiin", eli vain nilkka on vain enää hallinnassa, niin älä tee turhaa työtä palauttamalla normaaliin halfguardiin, vaan syötä käsi jalan alta ja muljauta itsesi takaisin suoraan syvään halguardiin työntämällä hanurista jalan alta menevällä käsivarrella (käytä koko vartaloa)

S-mountissa, jos kaverilla on käsi hallussa vaihda suuntaa/kylkeä ja katkarapua "apinan raivolla".

Huvittavaa ja hienoa tunnissa oli se miten Lucio osaa viedä sparria kokoajan sille alueelle mitä ollaan harjoittelemassa ja antaa juuri sopivasti vastusta, jotta joudun tekemään työtä. Kun tunti oli loppumaisillaan Lucio totesi, että minuutti jäljellä ja kuristi minut ristikuristuksella - ei mitään toivoa puolustaa. :D

torstai 6. toukokuuta 2010

KADONNUT: Ataman valkoiset Gi-Housut

Onko kukaan nähnyt eksyneen näköisiä Atama:n A3 kokoisia valkoisia ripstop housuja? Nähty viimeksi Kristianin jalassa jossain Hipkon saleista. Kotona odottaa yksinäinen takki.

HIPKO:n treenivideoita viime vuodelta

Vuoden 2009 alussa kuvattiin kuukauden lopuksi kyseisen kuukauden tekniikat Hipkon harjoittelijoille. Päätimme laittaa tammi- ja helmikuun videot vapaasti katseltaviksi. Tässä tammikuun video, jossa keskitytään hyökkäyksiin ja puolustuksiin guardista. Helmikuun video tulee muutaman viikon sisään.

Hipko: 2009 Tammikuun tekniikat from steelduck on Vimeo.

#308 BJJ - Lucion Seminaari, neljäs päivä

Lämmiteltiin ja käytiin läpi aluksi perus buttefly-guardin ohitus ja sitten rakennettiin siitä eteenpäin, niin että kaveri saa napattua halfguardin. Tunnin pääaihe oli halfguardin hallinta ja pitäminen päältä ja sen ohittaminen. Pitämisessä keskityttiin "reverse"-asentoon ja riippuen siitä missä kaverin käsi oli, oltiin joko kaverin jalkojen lähellä (jos käsi underhookkina) tai työnnettiin lantio kaverin kainaloihin (vastustajan molemmat käden selän takana).

Kun peruspositiot oli selvitettyä käytiin läpi perus siltauspakeneminen ja jalan nyppäisy. Näiden kaikkien oli tarkoitus olla pohjustuksena seuraaville tunneilla läpikäytävään uuteen halfguard ohitukseen.

Sparreissa käytiin tehtäväsparria, ensin spiderguardista ohittaen ja/tai lopettaen ja sitten sama halfguardissa. Tänää kulki yllättävän hyvin vaikka lepopäivät ovat olleet aika vähissä.

Kuvassa saan runtua itähelsingin seriffiltä (Teo Viitala) viime vuoden seminaarissa ja hauskaa on silti vaikka pataan tulee tasaiseen tahtiin. Välillä pääsee antamaankin ja tänään oli sellainen päivä. Oli kivaa. :)

keskiviikko 5. toukokuuta 2010

#307 BJJ - Lucion Seminaari, kolmas päivä

Lämmiteltiin ja tänään oli tekniikkana perus x-guard ja siitä ensimmäinen sweeppi. Sen jälkeen otettiin delarivan ja x-guardin sekoitus, missä kaverin toinen jalka on omien jalkojen välissä ja siitä sweeppi.

Paineissa oli tehtävä sparrina guardin ohitusta jonosysteemillä. Alussa meni ihan mainiosti, mutta sitten lähti vähän lipsumaan. En oikein pääse mukaan kun kaverit lähtevät kovalla sykkeellä painimaan. Itse lähden leppoisalla otteella ja sitten, kun huomaan että nyt mennään vähän tiukemmalla tahdilla olen jo myöhässä. En halua kuitenkaan lähteä riuhtomaan voimalla, joten pitää pähkiä miten voin vähän tiukentaa peliä, ilman että tekniikka kärsii.

Sovittiin Lucion kanssa vielä privaatti-tunti perjantaille - pitää siellä kysellä vinkkejä tähän "ongelmaan". Tänä iltana katsotaan DVD:ltä Marcel Garcian X-Guard ja Ten Positions of the DelaRiva Guard-DVD.

tiistai 4. toukokuuta 2010

#306 BJJ - Lucion Seminaari, toinen päivä

Lämmiteltiin ja käytiin läpi guardin ohitusta. Ensin perus cross pass ja sitten advanced juttuja, jonka selittäminen menisi liian vaikeaksi. Ideana kuitenkin, että syötettiin kaverin jalka ristiin oman jalan yli vähän kuin cross heel hook asentoon ja sitten ohitettiin niputtamalla kaveri.

Painit lähtivät Toreando-asennosta ja Mika juoksi vasemmalta ja oikealta ohi. Olin ihan kuutamolla, kun en päässyt kinttuun kiinni. Yritin hakea päivän tekniikkaa omalla ohitusvuorolla, mutta ei oikein irronnut. Toinen erä Markon kanssa ja en ohittanut ja Marko vissiin ohitti kerran. Kolmas erä Oliverin kanssa ja pyöriskeltiin ja pähkittiin päivän tekniikoita.

Lopuksi kävin vielä kysymässä Luciolta toreando grippien nollaamisesta ja Lucio tokaisi Sprider Guard ja näytti. Pääni sisällä kävi Homer tyylinen "Doh" ja pyysin Mikaa vielä yhteen tehtäväsparriin guiardin ohitukseen. Grapewine spiderguardi kiinni ja johan alkoi pysymään paremmin. Sain kerran sweepattua spiderin ja delarivan yhdistelmällä ja Mika pääsi kerran ohi. Kivaa oli... (Sen kunniaksi: spiderpig spiderpig...)



Lopuksi Mika näytti vielä pari siistä Spiderguard juttua. Triangelin, käsilukon ja selänoton. Sweet.. :)

maanantai 3. toukokuuta 2010

#305 BJJ - Lucion Seminaari, ensimmäinen päivä

Tänään alkoi Lucion kahden viikon seminaari, josta pääsen työmatkani takia osallistumaan vain ensimmäisen viikon treeneihin perjantaihin saakka.

Tänään lämmiteltiin perusringillä ja sitten tekniikkana otettiin kimuraa halfguardista alta, jossa Jesse parina antoi pari älyhyvää vinkkiä lähinnä kimuran tiukkana pitämisestä. Toisena tekniikkana kaveri puolustaa tekemällä "ukemin" ja siitä pidetään kimuraa kiinni ja työnnetään polvi kaverin kainalon alta ja tehdään suora kasilukko. Kolmannessa kaveri pääsee polvilleen ja nopeasti työnnetään polvi kaverin vatsan yli ja toinen jalka pään yli ja suora käsilukko.

Sparrit aloitettiin siitä asennosta, kun kaveri on kierähtänyt kimuraa pakoon. Ensin niin, että lopetettiin pakenemiseen tai lopetukseen ja sitten normi painia halfguardista.

Ensimmäinen erä Jessen kanssa. Otettiin "pejantaisparreja" kovemmalla tahdilla ja sain paeta ihan huolella. Toinen erä junnuista seminaariin tulleen Santerin kanssa, joka paini hienosti. Kolmas erä Mikan kanssa, jonka kanssa olemme tosi tasaväkisiä. Halfguard sweeppeja tapahtui molempiin suuntiin, niin että sekosin laskuissa ja Mika nappasi kimuraotteen ja tunnin ohjelman mukaan vaihtoi siitä suoraan käsilukkoon. Jatkettiin ja hetken päästä oli minun vuoro napata kimuraote ja siitä suorakäsilukko. Taas jatkettiin - Mika sweeppasi minut alle, josta sain pelattua itselleni paikan triangelille. Sain Triangelin kiristettyä vaikka oli todella lähellä ettei Mika olisi päässyt pakoon. Kello soi. Älyttömän hauska erä.

sunnuntai 2. toukokuuta 2010

#304 BJJ - Sunnuntaisparrit

Kävin Tonin kanssa sparraamassa ja käytiin Robson Mouran Half Guard Top tekniikoita läpi, joista toimivimmaksi julistimme kaulusezekielin halfguardista päältä. Käytiin läpi muutama muukin lopetus ja muu aika sparrailtiin.

Toni veti hienon suoran jalkalukon guardista pyörähtämällä ja scramble tilanteesta käsilukon. Minä hain muutaman massimon, käsilukon mountista keräten molemmat kädet nippuun ja americanan reverse triangelista - kaikki tekniikoita mitä Jesse on vetänyt koko kevään minulle, sitä näköjään oppii vastaanottaessakin huomaamattaan.. :) Huomenna alkaa sitten Lucion leiri. :)

lauantai 1. toukokuuta 2010

Massimon Illallinen?

Minulta on nyt muutamaankin kertaan kysytty mikä on teksteissä vilahteleva "Massimon Illallinen". Kyseessä on Hipkossa käytetty lempinimi alla olevassa videossa näytetylle peruskuristukselle sivusidonnasta. Nimi tulee Hipkon purppura vyö Tonin Massimoksi kutsutun kaverin "tavaramerkki" kuristuksesta. Muita Tonin nimeämiä tekniikoita on mm. Talomies Pikkarainen, joka on luudalla lakaisua muistuttava alasvienti.

Massimo on minulle tosi hankala. En ole vielä keksinyt puolustusta, kun otteet on jo kiinni - se on menoa siinä vaiheessa. Parasta olisi shrimpata ja palauttaa oma sisempi käsi puolustamaan heti, kun kaveri hakee kättä kainalon alta. Vinkit counttereihin ovat tervetulleita.

Massimon Illallinen:

Maanantaina: LUCIO LINHAREKSEN BJJ-, MMA- JA LUKKOPAINILEIRI

Muistutukseksi:

Helsingin Itsepuolustuskoulu, Hipko, järjestää 3.5. - 15.5.2010 kahden viikon pituisen brasilian jiu- jitsu-, vapaaottelu- ja lukkopainileirin. Leirin opettajana toimii brasilian jiu-jitsun toisen asteen musta vyö Lucio Linhares.
Linhares on pidetty seminaariopettaja ja aktiivinen vapaaottelija (M-1, Fight Festival, Cage, UFC...).

Katso Lucion sivut: www.luciolinhares.com

Leiri on avoin kaikille kamppailu- ja itsepuolustuslajien harrastajille taitotasosta riippumatta. Leiri soveltuu hyvin myös Hipkon juniori BJJ-harrastajille.


Harjoitusajat:
- Maanantai 17-18.30 Metsälä (*BJJ)
- Tiistai 10-11.30 Kontula (*VO/LP), 20-21.15 Metsälä (*BJJ)
- Keskiviikko 17.30-18.45 Metsälä (*BJJ)
- Torstai 10-11.30 Kontula (*BJJ), 17-18.15 Vuosaari (*VO/LP)
- Perjantai 17-18.15 Metsälä(*BJJ)
- Lauantai 10-11.30 Metsälä (*BJJ)

*BJJ= brasilian jiu-jitsu, *VO= vapaaottelu, *LP= lukkopaini


Paikat:
Hipkon Vuosaaren sali, Merirastilankuja 2 (Merirastilan ostoskeskus)
Hipkon Metsälän sali, Läkkisepäntie 20
Hipkon Kontulan sali, Sirrikuja 2


Hinnat:
Leirin hinta 130 €, Hipkon jäsenet 100 €.
Maksu suoritetaan paikan päällä.


Ilmoittautumiset:

Ilmoittaudu: info@hipko.fi tai p. 050-590 3905

Huom! Seminaarin aikana Hipkossa ei järjestetä aikuisten jatkoryhmän brasilian jiujitsu harjoituksia. Aikuisten jatkoryhmän harjoitukset ovat leirin ajan aikuisen perusryhmän harjoitusten yhteydessä. Kaikki muut harjoitukset ovat normaalin aikataulun mukaisesti.