maanantai 29. helmikuuta 2016

BJJ-Klubi

Sunnuntaina vedettiin taas Klubilla alkuu bokrausta Tompan johdolla..



Jonka jälkeen kerrattiin double-leg takedown ja tekniikkana ihmeteltiin käsilukon guardista yksityiskohtia. Itse en pystynyt olemaan kuin verbaalisesti mukana, mutta kivaa oli silti - hyvin porukka vetää. 

Lopuksi taas hanskat käteen ja painimaan..



Alla vielä video, jossa lisää hyviä yksityiskohtia käsilukon kannalta - joskin nyt enemmän "lyömätöntä" vastustajaa vastaan... :)


sunnuntai 28. helmikuuta 2016

perjantai 26. helmikuuta 2016

Headbutt defence from the guard...

Klubilla ollaan käyty guardin pitämistä lyövää vastustajaa vastaan ja tässä hyvä video headbutt:sta, joka käyttää ihan samoja periaatteita mitä ollaan käyty läpi..




torstai 25. helmikuuta 2016

Telakalla taas...

Jep... kyljessa on tosiaan "rustomurtuma", joten treenitaukoa ainakin kuukausi jonka jälkeen voi aloittaa kevyesti jumppailemaan. Klubi jatkuu niin, että Tomppa vetää edelleen bokraus-osuuden ja minä varmaan näytän läppärillä päivän combatives tekniikan ja kierrän sitten ihmettelemässä ja päsmäröin :D, kunnes kylki antaa myöten näyttää tekniikoita.

sunnuntai 21. helmikuuta 2016

#1098 BJJ-Klubi ja telakalle (taas)

Tänään oli hienoa, kun oli iso porukka klubilla. Vedettiin Tompan johdolla alkuun nyrkkeilykomboja pistareihin ja perään vähän sparria pystyssä.

Sitten drillattiin double leg-alasvientiä. Ensin staattisesti ja sitten päälle käyvää vastaan ja lopuksi "omasta aloitteesta".

Alasvienti yhdistettiin drilliin jossa sivusidonnasta siirryttiin mounttiin, puolustettiin kaverin niskalukkoa ja tehtiin suora käsilukko.


Lopuksi laitettiin taas vaparihanskat käteen ja sparria lähtien suljetusta guardista. En ehtinyt kissaa sanoa, kun kylki sanoi itsensä irti ja kylkiluut korkkasivat itsensä rintalastan rustosta. Nyt on kiva mustelma kyljessä, hankala hengittään ja viikkojen treenitauko taas edessä. Vähän harmittaa, mutta näihin alkaa jo tottua... :I Noh, kivaa oli kuitenkin siihen saakka ja Klubi on tarkoitus pitää pyörimässä. 

Herroilla oli muuten hienot palaripullot... :)





lauantai 20. helmikuuta 2016

#1097 BJJ

Ostin kirkasvalolampun, jotta heräisin näihin aamutreeneihin... näytti toimivan. Herätyskello soimaan klo 07:00 ja kompuroiden kohti keittiönpöytää jossa 10000 luxia päin näköä - johan heräsi. Aamupala  kahveineen perään ja sitten kohti kontulaa.

Tunti sparria, jonka suuret ilon aiheet oli pari single leg alasvientiä (ensimmäinen kerta polvileikkauksen jälkeen, kun uskalsi edes ajatella alasvientejä) ja yksi Marcelo-giljotiin. Kivaa oli... Aharon oli selkeästi viettänyt liikaa aikaa Tompan kanssa, kun polvilukotti minut. :D

Aharonin innoittamana perään vielä jin-jooga ja oli niin hyvä kombo, että tästä voisi ottaa tavan lauantai-aamuiksi (mitään en tosin lupaa vielä... :))

tiistai 16. helmikuuta 2016

Kolme Kysymystä Mustavyölle - Marko Nyman

Kolmen kysymyksen sarja jatkuu taas... (Tämän ja aikaisemmat voit käydä lukemassa täältä..) Nyt vuorossa Hipkossa vaikuttava Marko Nyman.

Milloin ja miksi aloitit BJJ:n? 
Aloitin bjj:n kun Hipkon Vuosaaren salilla alkoi bjj treenit vuonna 2004 alussa.

Olin katsellut vanhoja UFC ja Pride videoita netistä ja päätin, että tuota haluan kokeilla. Lupasin itselleni, että kun pääsen erään työlään kurssin lävitse, palkitsen itseni aloittamalla taas hetken tauon jälkeen kamppailun.

Soittelin ensin kaapelille, joka tuohon aikaan oli varmasti tunnetuin jiujitsu sali. Ikäväkseni siellä oli peruskurssi ehtinyt alkaa pari viikkoa aiemmin, eivätkä voineet ottaa ryhmään enää uusia oppilaita. Onneksi huomasin Hipkon mainoksen Vuosaaren ostarilla ja laitoin Timolle viestiä. Timo toivotti minut tervetulleeksi ja sillä tiellä olen vieläkin.

Miten BJJ on Suomessa muuttunut siitä, kun aloitit? 
Kun aloitin, ei Suomessa ollut yhtäkään mustaa vyötä. Timo oli juuri saanut sinisen vyönsä ja pääasiallisena bjj opettajana meillä oli purppuravöinen Jukkis. Molemmat opettajat olivat kuin jumalasta seuraavia painijoita, enkä pärjännyt näille mestareille lainkaan.

Tuleekin mieleeni hauska juttu...Pitkään luulin Alliance (team johon noihin aikoihin kuuluimme) logon esittävän hyljettä, koska noihin aikoihin painiessani Timon kanssa, tunsin olevani pallo sirkushylkeen kuonon päällä. Logo oli siis mielestäni erittäin osuva.

Bjj on lajina muuttunut maailmallakin paljon siitä mitä se oli aloittaessani. Tuohon aikaan kuuminta hottia meidän salilla oli Lucio Linhareksen Deep Half, jota ei noihin aikoihin pelannut oikein muut kuin Lucion oppilaat. Deep half oli noihin aikoihin yleisesti jo puoliksi hävitty guard. Voitte siis uskoa, että deep half, jossa väkisin ängettiin syvälle parin alle halffiin oli todella poikkeuksellinen liike.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana on tullut kauhea läjä uusia hittiliikkeitä. Aluksi oli tosiaan vain suljettu guard ja Lucion kautta meille levisi deephalf. Samoihin aikoihin Marcelo hassutti porukkaa x-guardilla ja Eddie Bravo teki tunnetuksi rubberia ja lock downia. 10th planet juttuihin ja x guardiin törmäsin Jessen kautta noihin aikoihin. Noin vuoden harrastettuani Jesse sai laajakaistaliittymän ja yhtäkkiä kaikki uudet jutut tulivat seuraavalla viikolla omalle kotisalille :)

Viimeaikoina berimbolo/kiss of the dragon on muuttanut paljon peliä. Porukka oikaisee suoraan selkään kulkematta sivusidonnan tai mountin kautta. Myös guardin ohituspelissä on keksitty läjäkaupalla uusia temppuja. Aloittaessani keskityttiin pääasiassa suljetun guardin ohittamiseen. Oli Toreandoa ja tupla under ohitusta. Leg dragit päämajat ja muut avoimen guardin tappajat tulivat vasta vuosia myöhemmin. Noihin aikoihin päästä puristaminen oli vielä ihan suosittua ja cross pass oli jo lähes edistyksellinen tekniikka...

Noihin aikoihin meillä bjj treeneissä oli aivan yleistä ottaa myös vale tudoa, jota pidettiin osana jiujitsua. Tuolloin vaparihanskoja ei oikein vielä saanut mistään, joten pystyottelussa ja mattomätössä jaeltiin usein litsareita tai käytettiin isoja hanskoja. Isot hanskat luonnollisesti vaikeuttivat painimista ja aiheuttivat hämmentäviä tilanteita.

Itse nappasin joskus parini giljotiiniin pystyssä, kiristin ja kiristin ja ihmettelin kuinka on kaveri sitkeä, kun edelleen vaan yrittää takoa kylkiäni. Kävi ilmi, että kaveri yritti taputtaa ja panikoidessa nopeutti ja kovensi taputuksiaan... Onneksi ei tuolloinkaan sattunut mitään pahempaa.

Lajin yleisen kehittymisen lisäksi Suomessa bjj:n taso on noussut todella huimasti. Nyt mustia vöitä on liiton listauksen mukaan yli 70. Itse vyöarvo ei sinällään niin paljoa merkitse, mutta tietoa on kyllä selvästi enemmän tarjolla kuin tuolloin. Uskoisin, että nykyisin hyvällä salilla porukka kehittyy alkuun selvästi nopeammin kuin aikoina, jolloin opettajat olivat itsekin vasta opettelemassa lajia.

Hipkolla isona merkkipaaluna pitäisin Lucion lanseeraamaa perusteet ohjelmaa, jonka säännöllinen opettaminen aloitettiin muistaakseni 2008. 20 tunnin aikana treenaajat oppivat kuinka toimia kaikissa bjj peruspositioissa.

Marko kisaamassa SBJJL:n kisoissa.. (Kuva: Emilia Liipo)


Suomessa pitää vielä vähän hehkuttaa SBJJL:n kunnioitettavaa toimintaa. Liiton kisat on organisoitu paremmin kuin missään muualla maailmassa. Lisäksi liitolla on myös muuta loistavaa toimintaa kuten junnumaajoukkue, liiton teami rajat ja jiujitsu politiikat ylittävät leirit jne. Viimeisimpänä kauan kaivattuna uudistuksena saatiin bjj vihdoin mukaan dopingin vastaiseen rintamaan. Matkustellessa bjj:n merkeissä pääsen usein hehkuttamaan liiton toimintaa Suomessa. Kiitokset vaan Tuukalle ja kumppaneille :)


Yksi vinkki kaverille, jolla mustavyö on vielä kaukana horisontissa?
Nauttikaa matkasta! Kun matka on hauska sitä huomaa yht' äkkiä pyörineensä kymmennen vuotta ja tuona aikana on matkalta tarttunut mukaan jo tekniikka jos toinenkin.



maanantai 15. helmikuuta 2016

#1096 BJJ

Kukonlaulun aikaan Tompan ja Karin kanssa tehtäväsparraamaan suljettua guardia - välillä lähti kyllä Tompan kanssa jalkalukkohumpaksi, mutta pääasiassa pysyttiin agendassa. Hyvää treeniä. Tämmöistä lisää...

sunnuntai 14. helmikuuta 2016

#1095 BJJ-Klubi

Tänään aloiteltiin taas nyrkkeilysessiolla Tompan johdolla. Vähän varjoa ja sitten pistareihin erilaisia komboja - väistöjä ja lyöntejä. Hyvää settiä taas.

Sitten mentiin mattoon drillaamalla leghook-alasvientiä clintchistä. Kerrattiin sivusidonnan pitämistä ja lopuksi mutusteltiin headlockista alta pakenemistä.

Käytiin pakeneminen kolmessa osassa. Sama alkukaikissa, mutta sitten joko saksi kuristus, päälle sivusidontaan siirtyminen tai sitten jos kaveri väkisin pitää edelleen headlockia, niin siirryttiin päälle ja siitä purettiin head lock, jonka jatkoksi suora käsilukko.

"Uutena" asiana osastolla "invisible jiujitsu", käytiin läpi oman framen linjassa pitämisen tärkeyttä ja vaikutti, että aika moni sai hyviä ahaa elämyksiä, miten tarvitsee käyttää paljon vähemmä voimaa ja tekniikka toimii paljon väkevämmin, kun keskittyy siihen että oma selkäranka on linjassa tuotettavan voiman suuntaan. Itse oivalsin tuon aikoinaan astanga joogasta ja Ryan Hall:n ja Gracien videoista ja asiaan oli pakko kiinnittää huomiota huonon selän kanssa.

Lopuksi sparrattiin lyönneillä ilman kelloa. Selvittyäni hengissä Meriläisen kanssa hyvän tovin taputin kimuraan (yllätys), jonka jälkeen virta olikin aika lopussa. Lähdin alta Oskarin (tuo spagaatissa oleva nuorimies) kanssa ja kun kauhean lyöntien väistelyn jälkeen oli vihdoin pääsemäisillään single legin kautta päälle, jouduin sprawlin ja polvilla päähän pommituksen uhriksi - olisin kuollut :D jos olisi vedetty täysillä... suoraan päin näköä. On kyllä aika eri laji, kun on kaikki aseet mukana. Hullun hauskaa. :)


tiistai 9. helmikuuta 2016

#1094 BJJ

Hyvät sessiot Mika, Karin ja Ranen kanssa. Lämmittely sparria ja sitten drillattiin Mikan vetämänä Single-leg puolustusta, paineen käyttöä ja lievekuristuksia selästä. Hyvää settiä.

sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Jiu-Jitsu VS The World - Filmi

Täysipitkä dokumentti Jiu-Jitsu VS The World on nyt julkaistu Youtubessa... aivan helmeä!!

Tästä katsomaan:



If you enjoyed the film and would like to support future projects a Digital Download is package available to purchase that includes hours of unseen extras: www.eat-films.com/store 

A film about Brazilian Jiu-Jitsu. "It's not a sport, it's not a martial art, it's a lifestyle, it's a way of living, it's a way to improve your life."

 IMDb please rate: http://www.imdb.com/title/tt5140998

Surfing and Whipeouts in Famara...

Brazilian Jiu Jitsun kotimaassa surffaus on ollut aika monen legendan "se toinen laji". Itse olen viettänyt teinivuodet wind-surfining kanssa ja perinteinen surffaus on aina kutkuttanut takaraivossa. 15 vuotta sitten tuli lyötyä kättäpäälle kaverini Aleksi kanssa, että surffaus on opittava ennen kuin täyttää 50 ja nyt on enää kolmisen vuotta aikaa joten tänä vuonna on ollut aika ottaa härkää sarvista. Nyt on viikko surffauksen opettelua takana Lanzaroten Famara-beachilla.

Bookattiin syksyllä Dynamiken ja Miisan kanssa viikon reissu ja otettiin samaan pakettiin viiden päivän kurssi surffauksesta Surf School Lanzarotesta ( http://www.surfschoolanzarote.com ).

Finnair lennätti paikalle suoralla lennolla ja Famaran kylään taksi kesti reilun puolituntia. Vanha kalastajakylä on suojelualueella, joten turistimassaa ei alueella pahemmin näy - lähinnä surffareita ja paikallisia. Kylässä on on muutama ravintola, kolme kauppaa ja monta surffikoulua.



Itse Famaran ranta on täydellinen surffauksen aloittamiseen ja tarjoaa pientä ns. Whitewater aaltoa aloittelijoille ja isompaa greenwavea edityneille. Surf School Lanzarotea ei voi kuin suositella - Tripadvisor arvostelutkin olivat aika vakuuttavia. Todella hyvät opettaja ja selkeä ohjelma teorioineen millä pääsee jo ensimmäisenä päivänä kiinni ensimmäisiin aaltoihin.



Mika oli surffannut jo aikaisemmin, mutta Miisalla ja minulla oli vain kolmen kerran kokemukset viime kesältä Espaniassa, joten kurssi oli todella mainio. Päiväohjelma alkoi kymmeneltä jolloin kerättiin kamat ja siirryttiin rannalle. Alkulämmittelyt, päivän teoria ja ohjelma ja sitten opettajien johdolla veteen. Pari tuntia treeniä ja sitten lounastauko rannalla, jolloin opettajat kävivät  teoriaa läpi. Sen jälkeen toiset kaksi tuntia meressä.



Viikon aikana etenin rannasta kaatuilusta, siihen että pääsin itse melomaan ns. lineuppiin murtuvien aaltojen taakse  ja sieltä sitten yrittämään vihreiden aaltojen valloittamista. Muutaman kerran jopa onnistuin vihreän aallon nappaamisessa (ehkä yksi huikeimmista jutuista maailmassa) ja surffasin pystyssä rantaan saakka, mutta useimmin homma päätyi tähän tapaan noissa isommissa aalloissa - joka sekin oli ihan hauskaa turvallisen hiekkapohjaisen rannan takia. :D


Pienemmissä aalloissa homma meni jo aika rutiinilla loppuviikosta ja käytännössä pystyi nappaamaan kaikki aallot mitä halusi. Tyyli tosin oli ns. dead sailor mallia - eli tönkkösuolattu ukko laudan päällä. Seuraavalla reissulla sitten keskitytään tyyliin ja  noihin vihreiden metsästykseen. 




Todella huikea viikko ja tänään pitää antaa hieman kropan palautua ja sitten taas jiu jitsun pariin. :) Jos surffaus kiinnostaa, niin suosittelen tuota http://www.surfschoolanzarote.com :a. Homma oli todella ammattimaisesti vedetty ja paikan kautta saa kämpänkin. Lanzarotelle pääsee muutamalla satasella, kun kyttää lentotarjouksia ja viikon asuminen kahden makuuhuoneen kämpässä keittiöllä maksoi alle 300e... tarjolla on edullisimpiakin kimppamajoituksiakin.