perjantai 26. kesäkuuta 2009

Kylmä

Rami Niemi Potkunetissä kirjoitti mainiot ohjeet kylmän käyttöön urheiluvammoissa:

"Tässä siis kaikille pieni kylmä/kuuma-aapinen.

A. Kylmäspray turruttaa ja kylmentää pintaihoa aiheuttaen kiputuntemusten hetkellisen heikkenemisen ja lievän verenkierron hetkellisen heikentymisen ihoalueella, hyvä kisatilanteessa pikaiseen vamman aiheuttaman toiminnan heikkenemisen parantamiseen.
Käytetään pienissä erissä suihkauttaen edes takaisin, ei jatkuvaa suihkua. Paleltumavammaa varottava, kun iholle muodostuu valkoinen 'huurre' vamma on tässä vaiheessa jo tapahtunut. Pitää suihkuttaa suoraan iholle, kankaan läpi suihkuttaessa etenkin paleltumavamman tapahtuessa paleltuma-alueelle kulkeutuu pöpöjä kankaasta ja tulehdusriski nousee huomattavasti.

- Ei sovellu vamman hoitamiseen.
- Ei lopeta verenpurkaumaa.
- Ei mitään vaikutusta lihaksiin.
- Varo kudosvauriota suihkuttaessa!
- Älä suihkuta sukan tai muun kankaan läpi vaan suoraan iholle.

B. Kylmägeeli ei kylmennä ihoa tai muutakaan kudosta, vaan sen toimintaperiaate on iholla olevan geelin haihtumisen aiheuttama lämmön luovuttaminen joka todellisuudessa tekee reaktiona sen että verenkierto vilkastuu ja käsiteltävä kohta lämpenee, oma tuntemus on kylmä juurikin lämmön luovuttamisen vuoksi.
- Ei oikeastaan sovellu vamman hoitamiseen, mutta treeninjälkeisen lihasjännityksen laukaisemiseen kohtuullisen toimiva.
- Ei suoranaisesti mitään vaikutusta lihaksiin, välillisesti kuitenkin laukaisten jännitystiloja kipuaistimusten heikentymisen vuoksi.
- Ei myöskään kovin suositeltavaa ennen urheilusuoritusta koska vamma on edelleen olemassa mutta kipuaistimukset heikentyneet, tässä vammautumisriski on kohonnut.
- Ei lopeta verenpurkaumaa, vaan nimenomaan vilkastuttaa sitä.
- Ei tulehtuneelle alueelle!

C. Kylmäpakkaus taasen on ideaalinen vammojen ensi- sekä jälkihoitoväline. Toiminta perustuu nimenomaan verenkierron heikentämiseen, tulehdusreaktioiden pienentämiseen sekä näitä kautta lihaksen turvotuksen vähentämiseen. Kylmäpussihoito ei vilkastuta verenkiertoa vaan heikentää sitä.
Kylmäpussihoito vilkastuttaa aineenvaihduntaa vamma-alueella puristaessaan kudosnesteen liikkeelle 'kutistumisen' johdosta.
Erinomainen väline akuutteihin vammoihin sekä myös jälkihoitoihin.

Akuuttiin vammaan revähdykset, verenpurkaumat, venähdykset, välittömästi kylmäpussi vamman ylle (kangas väliin) ja froteepyyhe tai vastaava ympärille että kylmä ei karkaa väärään suuntaan vaan suuntautuu vamma-alueelle. Muista lisätä painetta ja pitää vamma-alue koholla (vrt. sydänlinja) verenpurkauman vähentämiseksi, hoitoaika reippaanlaisesti ( 10-30 minuuttia) riippuen vammasta ja vamma-alueesta, iso lihas tarvitsee pidemmän hoitoajan jotta kylmä saavuttaa vamma-alueen.
Ensimmäiset 5 minuuttia saattavat tuntua polttavan kylmältä ja herkillä ihmisillä kivuliaaltakin mutta sen jälkeen tuntoaisti turtuu kylmän myötä.
- Ei kovin suositeltavaa yli 30 minuutin hoitokerroilla koska silloin saattaa hiljalleen alkaa ilmentyä kudosvaurioita.
- Ei suositeltavaa ennen urheilusuoritusta (kylmä lihas -> suuri vammautumisriski).

Jälkihoitona (se 2-3 krt/pv) sama setti kuin yllä mutta painetta ja kohoa ei tarvita.

D. Kylmä/kuumahoito taasen nimenomaan jälkihoitona aineenvaihdunnan rajuun vilkastuttamiseen supistumisen ja laajenemisen johdosta, kudosnesteiden 'pumppausefekti', laskee turvotusta, nopeuttaa ruhjeiden parantumista jne.
- Ei tulehtuneisiin alueisiin.
- Ei akuutteihin vammoihin.

E. Kuumapakkaus virkistää verenkiertoa ja aineenvaihduntaa huomattavasti, nostaa lihaksen lämpötilaa sekä turvottaa lihasta em. syistä. Erinomainen alkuhoitokeino esim hieronnassa sekä lihasrentoutuksessa.
Kankaita tarpeeksi väliin (pussi jopa 90 asteinen) eli alkuun noin 3 kerrosta froteepyyhettä. peitellään edelleen uudella pyyhkeellä tai vastaavalla pitäen lämmön kohdennettuna oikeisiin kohtiin.
Yleinen hoitoaika noin 15 minuuttia.
- Ei tulehtuneille alueille.
- Ei akuutteihin vammoihin.

F. Kuumageelit, linimentit, balsamit.
Parantaa verenkiertoa pinnallisesti turruttaen kipuaistimuksia, toimii hiukan samalla tavoin kuin kylmägeelitkin.
Valheellinen lämmön tunne hermoärsykkeistä johtuen voiteissa käytetyistä ainesosista, eikä itse lämmöstä.
- Ei oikeastaan sovellu vamman hoitamiseen, mutta treeninjälkeisen lihasjännityksen laukaisemiseen kohtuullisen toimiva.
- Ei suoranaisesti mitään vaikutusta lihaksiin, välillisesti kuitenkin laukaisten jännitystiloja kipuaistimusten heikentymisen vuoksi.
- Ei myöskään kovin suositeltavaa ennen urheilusuoritusta koska vamma on edelleen olemassa mutta kipuaistimukset heikentyneet, tässä vammautumisriski on kohonnut.

Ei kommentteja: