lauantai 12. syyskuuta 2009

Kysymys BJJ:n aloittamisesta...

Kaverini kysyi BJJ:n aloittamisesta ja kirjoitin lyhyen viestin omista ajatuksistani.

Ekat puoli vuotta on jatkuvaa pataan saamista, sitten alkaa vähitellen ymmärtämään positiohierarkian, eli teorian eri asemista ja miten niiden välillä pitäisi liikkua. Sen jälkeen vähitellen pyrkii siihen, että on dominoivista positioista 1-2 hyökkäystä ja huonoista positiosta 1-2 pakenemista, jotka tietää ainakin teoriassa. Niiden toteuttaminen on tietenkin vielä hankalaa, mutta paini muuttuu todella paljon hienommaksi on kun on selvä kuva siitä mitä ainakin pitäisi olla tekemässä. Jos ei toimi, niin tietää ainakin mihin pitää keskittyä jne. Tärkeää on yrittää painia rentona ja keskittyä tekniikkaan, niin nuo loukkaantumiset pysyvät minimissä.

Eli oppimisprosessi on aika erilainen ja yksilöllinen verrattuna noihin "perinteisiin" lajeihin, missä mennään tietyn agendan mukaan. Hipkossa kyllä käydään basic ja Intermediate ohjelmat, mutta niistä on tarkoitus koota itselleen se sopiva työkalupaketti ja jos joku perusohjelmassa oleva tekniikka ei sinulle sovellu, niin BJJ:ssä on n+1 tekniikkaa mitä voit laittaa omaan työkalupakkiin. Tämä tekee minusta BJJ:stä (Gi tai Nogi) todella hienon, kun oikeasti rakennat OMAA gameplaniä, jolla pärjätä matossa.

Munasyndejä käytin ehkä eka puolivuotta, mutta sitten totesin että niistä oli painissa enemmän haittaa kuin hyötyä ja BJJ kisoissa niitä ei saa edes käytää. Hammas suojia käytän aina (paitsi nyt, kun hukkasin omani ja uudet on postissa)

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olen vasta aloittelemassa.Mistäs niitä hammas suojia oikein voisi tilailla?

Kristian kirjoitti...

Suurin osa käyttää perushammassuosia, mitkä saan noin viidellä eurolla mistä tahansa urheiluliikkeestä. ihan samoja hammassuojia mitä käytetään jääkiekossa yms.

Sitten on olemassa pähän "parempia" malleja, jotka maksaa noin 20-30e, jotka mukamas toimivat, jotenkin paremmin - itse olen mainoksen uhri ja tilasin uudet tälläiset, vaikka en ole rehellisyyden nimissä huomannut niissä mitään eroa käytössä.

Jos haluaa oikein hipoilla, niin hammassuojat voi myös teettää hammaslääkärissä. Hinta on sitten useita satasia.

Kristian kirjoitti...

Tulipas kirjoitusvirheitä... :)

Kamppailuvaruste mm. myy noita 5e suojia:
http://www.kamppailuvaruste.fi/catalog/index.php?cPath=42&osCsid=5af5930c548cca2fb43602a4a86a554f

...mutta noita pitäisi saada kaikista urheilukaupoista.