tiistai 19. huhtikuuta 2011

Matsianalyysi...

Käydäänpä läpi matsi Nikon kanssa, niin tulee opittuakin jotain. En ole ihan varma tilanteiden järjestyksestä, mutta tässä on kuitenkin tilanteet joilla minusta oli jotain merkitystä.  Matsi alkoi Nikon guardiin vetämisellä, joka tuli vähän yllärinä.Olin itse suunnitellut ottavani nopeasti gripit ja siitä single takedown tai single leg guardiin, josta lähtee useampi sweeppi. En siis ehtinyt ottaa gripin grippiä, kun olin jo Nikon avoimessa guardissa. Tiesin että Niko on kova pelaamaan rubberguardia, joten pyrin (huonolla menestyksellä) pitää posturea ylhäällä.

Tässä oli oppimisen ja kehityksen paikka. Eli niitä käsiä ei pidä päästää lattiaan, vaikka kaveri kuinka "Zombiettaisi", vaan ne on kaivettava takaisin rintakehän päälle ja kyynerpäät tiukasti kohti omia polvia, jotta blokataan lantion liike mahdollisimman tehokkaasti. Siitä sitten vähitellen työstetään itsensä takaisin ylös postureen. Itse en näin tehnyt...

Lähdin nopeasti etenemään matalana halfguardiin ja siitä modifioituun toreando-ohitukseen, siten että toinen käsi työntää halfguardissa olevan jalan taakse ja toinen on tiukkana underhookkina reiden ympäri - pää olkapää linja smashaa kaverin lantion lattiaan. Yritin tätä usemman kerran, mutta Niko straight-arm:si lantioni, niin että en päässyt sivusidontaan asti, enkä ottelun tohinassa tajunnut putsata kättä jalallani.

Toinen oppimisen paikka. Sen käden voi tosiaan putsata siitä edestä tai sitten muuntaa kokonaan ohituksen suuntaa vastapuolella, koska kaverin jalka on jo valmiiksi hartialla, niin smashpass on suoraan tarjottimella. Tätä pitää drillata asap.


Torenadojen epäonnistuttua, käännyin reverse halfguardiin ja yritin uhata kimuralla ja sainkin jalkani pariksi sekunniksi irti, mutta Niko hyvällä lantion liikkeellä palautti guardiin nopeasti.Olin liian alhaalla ja en keskittynyt postureen, joten Niko pääsi pelaamaan rubberguardiaan. Pidin pääni tiukasti ylös nousevan jalan puolella rintakehällä ja jäin odottamaan että sidotun käden ympärillä oleva paine helpottaisi. Arvelin, että sieltä on tulossa omoplata tai gogoplata, joten annoin vähän tilaa ja kun tunsin paineen käden ympärillä kevenevän limp arm:asin käteni nopeasti pois vaaravyöhykkeeltä ja palasin Nikon avoimeen guardiin. Lähdin taas rakentamaan matalaa Toreandoa, koska halusin nollata hyvin liikkuvan Nikon lantionliikkeen, mutta pääsin vain halfguardiin.
 
Niko haki lockdownia jatkuvasti (Damn you Eddie Bravo) ja saikin sen kiinni. Olin selkä Nikoa kohti halfguardissa kaivelemassa sitä kimuraa, Niko pääsi yrittämään käsitriangelia alta halfguardista.Tunsin, että se ei ollut aivan kohdallaan, joten laitoin "luurin korvalle" ja jäin odottelemaan, että Niko polttaisi kyynervarret puristaessaan. Pääsin käsitrianglista ja käännyin takaisin kohti ja sain underhookin vastapuolelta. Tässä kohtaa tuli ottelun ratkaisevin virhe. Lähdin hieman turhautuneena yrittämään perus halfguard ohitusta, joka ei ole normaalissa työkalupakissani, eli työntämään sisäkädellä Nikon polvea, jotta saisin oman polveni halfguardista, mutta pidin typeränä kyynerpään "auki", jolloin annoin mahdollisuuden kimuraotteelle, jonka Niko hienosti käytti heti.

Kolmas oppimisen paikka. Pidetään se paketti kasassa - eikä avata kyynerpäätä ohittaessa (the block, kuten Demian Maia sanoo) .- tuota pitää drillata.

Nappasin pöksystä kiinni ja unohdin kaikki peruskimura pakenemiset... huoh. Eli minulla olisi ollut täydellinen paikka ottaa vain omasta ranteesta kiinni ja tehdä "vastakimura", mutta tyydyin vain jäkittämään käsi nivusissa. Tämä antoi Nikolle aikaa rakennella kimurasta ensin ylösalaisin käsilukko hyökkäys (suoraan Lucion edellisistä seminaareista), jonka sain puolustettua viemällä kättäni vain syvemmälle ja ottamalla kauluksesta vaarassa olevalla kädellä kiinni. Tästä Niko siirtyi hienosti selkään (Tämän Mika oli kuulemma näyttänyt edellisellä tunnilla) ja lähti kaivamaan kaulusotetta, jonka puolustin "two on one" tekniikalla ja viemällä selän maahan. Samalla Niko sai hookit sisään ja voitti ottelun pisteillä.Pitää käydä tuo Nikon hyökkäys kombo läpi ajatuksella ja ottaa se omaan työkalu pakkiin. Se oli todella hienosti rakennettu.

Opettavainen ottelu ja harmitti, kun typerä kello tuli keskeyttämään hauskapidon. Mutta kun näillä säännöillä pelataan, pitäisi ottaa vähän aktiivisempi ote painiin. Olen niin paljon keskittynyt mahdollisimman taloudellisen jiujitsun pelaamiseen, että käytän paljon aikaa vain odottaessa, että tilanne aukeaa, enkä lähde aktiivisesti sitä avaamaan.

Ei kommentteja: