lauantai 14. toukokuuta 2011

#439 BJJ - Simpson Go (Cobra Kai - Las Vegas)

Tulin katsomasta David Copperfiediä, joka taikoi 13 ihemistä ilmasta kadoksiin ja loi tyhjästä lavalle auton yms. Sain juuri pakattua matkalaukun ja muutaman tunnin päästä on luvassa koko vuorokausi puuduttavaa lentokoneessa istumista. Työreissun viimeinen päivä oli todella mainio. Kun päivän työt oli tehty, niin suunnistin taksilla kohti Cobra Kain salia, jonka perään olisi vielä tuo David Copperfieldin show.

Olin alunperin ajatellut, että kävisin toisenkin kerran Wanderlein salilla koska kokemus oli ollut todella hieno. Hetken mietittyäni totesin, että hauskempaa on käydä tutustumassa mahdollisimman moniin eri paikkoihin. Tutkin toissailtana Vegasin mahdollisuuksia ja nopealla googlauksella Wanderlein salin lisäksi löysin TapOutin, Throwdownin, Robert Drysladen, Gracie Jiu Jitsun ja Randy Couturen salit. Randyn ja GJJ saleilla olin käynyt jo aiemmilla reissuilla, joten tein valinnan jäljelle jääneistä.

Monet paikalliset salit keskittyvät enemmän MMA treeneihin ja tuovat meileen viimeisen päälle hoidet kuntoketjut. Cobra Kai nousi suosituksimmaksi BJJ painotteisuutensa takia. Vaakakupissa painoi vielä paikan legendaarinen nimikin, joka tulee koko kamppailulajin harrastamisen aloittamiseen sysänneestä 80-luvun alkuperäisestä Karate Kid elokuvasta. (Kaksi viikkoa leffan jälkeen, menin Espoon Urheilijoiden Karate kurssille.) Cobra Kai oli elokuvan ilkeiden kavereiden pahissali, josta on youtubessa mahti highlight video...

Sali oli noin 10 minuutin taksimatkan päässä Casino-hotelleista keskellä teollisuushalleja ja strippiklubeja. Pihaan saavuttuani tunnistin tutun kobran salin ovessa ja marssin varovasti sisään. Sisällä aulassa oli vanhempi aasialainen herra ja muutama lapsi leikkimässä, sekä respaneiti. Ilmoitin että olisin tulossa suomesta treenaamaan yhdeksi päiväksi ja vastuuvapauspaperien täytön jälkeen minulle esiteltiin salia. Henkilökunta oli silminnähden innoissaan suomenvieraasta ja tunsin oloni yllättävän kotoisaksi. Hyvä tunnelma tarttui heti.

Menin pukuhuoneeseen vaihtamaan pukua ja siirryi tatamin puolelle. Tatamilla veti kickboxing harjoituksia iso läpeensä tatuoitu kaveri, jonka tunnistin samantein Gilbert Yveliksi. Kaveri tuli kättelemään ja kun kerroin, että olen suomesta Yvel hihitteli ja puisteli päätään vähän nolostuneen/hilpeän oloisena. Juteltiin pitkät pätkät - kyseli tunnenko Heilimöä ja mitäköhän suomalaiset hänestä tykkää.  Kaikin puolin todella mukava ja rento kaveri.

Huomasin että treenien alkuun on noin viisi minuuttia ja menin tatamille lämmittelemään. Olen huomannut että monessa paikassa täällä ei pahemmin lämmitellä, vaan mennään suoraan tekniikkaan. Näin kävi myös tänään.

Tekniikkana käytiin läpi tilannetta jossa vastustaja on päällä halfguardissa ja sinulla on polvi kaverin lantiolla pitämässä etäisyyttä. Ensin ohitettiin smashaamalla jalat nippuun ja laittamalla käsi jalkojen välistä pitämään alempaa reittä aisoissa. Ylempi käsi hakee otteen kauluksesta niskan takaa, jonka jälkeen sprawlataan jalka irti halfguardista ja ohitetaan.

Vastatekniikkana tähän alta puhdistettiin ensin kaaverin kaulusote, jonka jälkeen otettin ristiotteet kaverin hihoista ja kun hän lähtee ohittamaan, käännytään hartioiden yli kaverin alle ja otetataan omoplata tai triangeli, sekä tilanne jos kaverin käsi jää väärälle puolelle omoplatassa - eli miten siitä otetaan suora käsilukko.

Tekniikan jälkeen sparrattin, joista ensimmäisen erän otin urheillista purppuravyötä vastaan. Sparri kulki ihan mallikkaasti ja pysyin hyvin pelissä, kunnes turasin gripin ja kaveri tuli ohi guardista, jonka päätteeksi jäin bow and arrow kuristukseen.

Seuraavan erän painin salin pää BJJ-opettajan Sipson Go:n kanssa. Kaveri oli todella vikkelä ja noin 20 kiloa minua kevyempi. Meni lähinnä puolustustaisteluksi, jossa juuri ennen kelloa jäin sivukuristukseen.

Muut erät painin sitten sini- ja valkovöiden kanssa, joissa pääsin itsekkin lopettelemaan massimon illallisella.

Kesken yhtä erää alkoi suuhun tulla jalkoja ja käsiä vieressä painivalta nogi-parilta. Lähdin siirtymään pois alta ja samalla huomasin, että toinen kavereista oli toinen UFC ottelija Joe Stevenson, jolta harjoitusten päätteeksi menin hävyttömänä BJJ-turistina pyytämään mahdollisuutta valokuvaan, jossa taas tuttuun tapaan pönöttäisin typerä tyytyväinen virnistys naamallani chaka-merkkiä näyttäen.

Treenin jälkeen juteltiin aulassa kavereiden kanssa ja aulaporukka laittoi tehosekoittimessa smoothieta jota hörpittiin tyytyväisenä. Amerikkassa saleilla on harvemmin suihkuja (ihme homma), joten jouduin "kuiva pyyhkimään" itseni ja säästämään suihkussa käynnin hotellille.

Olin marssimassa ovesta ulos taksia etsimään, kun vanhempi äärimmäisen ystävällinen kaveri aulasta talutti minut parkkipaikalle ja kysyi Hosealta, jonka kanssa olin juuri treenannut,  josko tämä heittäisi minut hotellille. Hyppäsin pelkääjän paikalle ja sain kyydin suoraan hotellille.

Jos olet menossa Las Vegasiin ja sinua kiinnostaa BJJ:n treenaaminen todella hyvässä porukassa, ilman egoja ja hyvällä hengellä, niin kannattaa tutustua Cobra Kaihin. Äärisiistin logon lisäksi salilla vallitseen hyvä "kotoinen" tunnelma, mikä monilta high tech MMA saleilta Vegasista puutuu - tuli Hipkon porukka mieleen. Tuonne menen uudestaan, jos työmatkat minut vielä Vegasiin vie.  Nyt on aikaa nukkua noin tunti ja sitten lentokentälle.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos mielenkiintoisista saliraporteista :)

Anonyymi kirjoitti...

Gilbert Yvel on varmaan mukava ja rento kaveri myös Petteri Maunun mielestä:
http://www.youtube.com/watch?v=LZkTADNqQEM