torstai 20. kesäkuuta 2013

#799 BJJ - Marcus Almeida "Buchecha" seminaari

Tänään huristelin autolla noin 40 minuutin matkan kohti Malagassa sijaitsevaa Costa Del Sol Fight & Fitness salia, jossa viime kesänä kävin Caio Terran seminaarissa. Tänä kesänä salin pääopettaja ja käsittääkseni omista Pablo Cabo oli järjestänyt Buchechan paikalle vetämään yhden päivän (3 tuntia) seminaarin.

Saavuin paikalle vajaa tuntia ennen seminaarin alkua, kun täällä ei ikinä voi olla ihan varma monelta oikeasti aloitetaan. Harvemmin etuajassa tosin, mutta ei varea venettä kaada. Noin varttia vaille paikalle alkoi saapua paljon porukkaa ja mukana myös muutama tuttu Suomen BJJ-skenestä - Santeri Lilius ja Emilia Tuukkanen. Buchecha saapui myös paikalle ja oli vieläkin isompi, kuin olin kuvitellut.

Seminaari alkoi yllättävän ajoissa ja peruslämmittelyn jälkeen lähdimme katsomaan aluksi guardin ohitusta butt flop tyyppisellä ohituksella. Tässä versiossa ei menty Lovatomaisesti syvälle päämajaan paineella, vaan vetäistiin kaveri kyljelleen "toreando etäisyydeltä" ja baitattiin kaveri ottamaan reverse delariva hookki. Kun kaveri sitten pyrkii ottamaan jalasta otteen, niin butt flopataan samalla hetkellä, kun kaverin pää tulee lähemmäs.

Seuraava tekniikka oli tälle jatkoa, kun kaveri ohituksesta lähtee tekemään tilaa katkaravuttamalla. Pidetään polvi ote ja painetaan polvi nippuun, samalla noustaan oman kyynerpään varaan ja siitä loikataan vastapuolelle.

Tästä sitten napattiin kimuragrippi-harness, jolla nostettiin kaveria sen verran, että nousi kyynerpään varaan. Siiten heitettiin jalka olkapään yli ja kiristettiin (toista jalkaa lantiolla apuna käyttäen) triangeli selästä. Tästä positiosta oli myös toisina lopetuksina kimura, rannelukko, suora käsilukko ja toehold.

Hörpättiin vettä ja seminaari jatkui tuossa alla olevassa videossa olleella berinbololla päältä, kun alla olevalla on single leg x-guard. Tekniikka oli itseasiassa aika erilainen kuin tuossa alla näytettään. Lähinnä grippien kohdalta. Buchecha otti molemmilla käsillä samasta jalasta kiinni ja työnsi jalan voimakkaasti omien jalkojen väliin ja siitä sitten rullauksen kautta selkään tai mounttiin.

Viimeisenä tekniikkana katsottiin halfguardista klassika tyyppistä sweeppiä, jossa mennään lähemmän olkapään yli. Tämä löytyy Buchechan DVD:ltä ja tätä on joskus drillattu klubilla. Tänään ei oikein auennut minulle. Suunnat ihan hukassa.

Tässä välissä otettiin muutama pakollinen BJJ-Turistikuva jonka jälkeen oli kysely tuokio. Olin sangen kujalla, kun kysymykset vedettiin espaniaksi ja vastaukset tulivat portugaliksi. Onneksi vastaukset tulivat useimmiten myös jiujitsuksi, joten pysyi edes jollain lailla kyydissä. Kysyttiin Santerin kanssa vielä 50/50 jalkalukkoista ja saatiikiin hyvää vinkkiä kaverin kurnuttamiseksi tuosta positiosta.

Seminaarissa ei virallisella ajalla sparrattu, mutta jäin seminaarin jälkeen sparraamaan vielä hetkeksi herra Liliuksen kanssa. No hyvää päivää! Eipä ole tullut tuolla lailla lunta tupaan vähään aikaan. Aivan tolkuttoman hauskaa kyytiä, kun ei voinut kuin ihmetellä kaverin tekniikka ja nopeutta. Jatkuva rummuttaminen hyökkäämällä oli hienoa vastaanotettavaa ja guardini ohi mentiin x+1 kertaa Keenanin jalan polkaisu ohituksella ja berimbolossa tuli pyörittyä putkeen puolustukseksi aika monta kierrosta, kunnes en vaan enää ehtinyt mukaan. Berimbolohyrrille tiedoksi... antakaa myllyn pyöriä vaan, jos kaveri puolustaa rullaamalla mukana.

Tuon reilun vartin aikana tuli todennäköisesti taputettua enemmän kuin painittua omaa peliä - siinä ei mitkään "keep it playfull - minä tässä vaan puolustelen"-strategiat auta, kun tasoero on tälläinen ja kaveri luukuttaa hyökkäyksiä sillä tahdilla, että aivot on reilu 5 sekuntia perässä jatkuvasti. Sain sentään pari kertaa kaivettua itseni deep halfguardiin, mutta sieltä ei sitten onnistunut mikään. Joskin sorruin perisyntiini - en lähtenyt heti sweeppaamaan, vaan jäin taas ihmettelemään deepissä, että mitäköhän nyt tapahtuu ja sitten kaverilla oli jo tasapaino ja homma lähti ns. etelään...

Itse asiassa tuo sparri (tai turpaa otto) oli seminaarin hauskin ja ehkä opettavaisin osuus, vaikka itse seminaarikin oli todella hyvä. Tuli hyvin mieleen keskustelu Markon kanssa muutama viikko sitten siitä mikä ero on "painiskelulla","kisasparrilla" ja sitten vielä on itse kisaaminen. Näin vanhempana kaverina tuo painiskelu mahdollistaa monta treeniä viikossa ja palautumisen mutta pitää kyllä yrittää ottaa tasaisin väliajoin vähän reippaammallakin tahdilla, muuten tuo totuus tuppaa unohtumaan... jos vain paikat kestää.

Mainio seminaari oli ja iso kiitos Santerille kunnon rummutuksesta. ;)


3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mikäs tuo jalan polkaisu ohitus olikaan? Onko videota jossain?

Kristian kirjoitti...

tuossa video matsista ja kuvasarja itse ohituksesta:
http://okkimonosblog.com/breakdown-of-keenan-cornelius-passing-paulo-miyaos-guard/

Unknown kirjoitti...

Oli mahtava tavata muitaki Espanjassa treenaavia suomalaisia :)Eiköhän törmätä toistekin, syksyllä olis se Mendesin seminaari nii ehkäpä siellä sitten.