maanantai 5. joulukuuta 2016

Kolme Kysymystä Mustavyölle - Benny Öhman

Kolmen kysymyksen sarja jatkuu taas... (Tämän ja aikaisemmat voit käydä lukemassa täältä..) Nyt vuorossa Hipkossa nykyään vaikuttava Benny Öhman joka sai mustan vyönsä viime lauantaina Lucion ja Pedron seminaarissa.

Tässä Benny vastaa kysymyksiin:

Milloin ja miksi aloitit BJJ:n?

Joskus 2002 tai 2003 näin pari UFC ja Pride videota jotka kolahti kovaa. Intissä tapasin tyypin jolla muutaman mattotekniikka hallussa ja sitä kautta siitä tuli selvää, haluan vapaaottelijaksi. Tuohon aikaan kukaan ei kuitenkaan ollut puhdas vapaaottelija, vaan kaikilla oli selkestä taustaa jostakin muusta lajista. Joten BJJ ja thainyrkkeily tuntui hyvältä kombolta.

Kerkesin jo aloittamaan thainyrkkeilyn Lohjalla, mutta pakkotoiston kautta joku vinkkasi että Hangossa on myös BJJ:tä ja ehkä jopa sitä hurjaa Vale Tudoa jos nätisti pyytää. Eli sinne. Muistan vielä ekan kerran kun astuin Hangon Steel Studiolle, ihan älytön jännitys päällä. Pukkarissa sitten näin Jocke Bergmanin, gi päällä ja takkia piti kiinni PURPPURA vyö. Luulin että purppuravyö oli harvinaisempi kun yksisarviset 🙂 Siinä sitten Jocken ja Tony Bäckmanin valmennuksessa tunsin että nyt ollaan kyllä niin asian ytimessä kun vain voidaan.

Miten BJJ on Suomessa muuttunut siitä, kun aloitit?

Sanoisin että kaikki on muuttunut paitsi laji 🙂 Toki voin vain puhua omien kokemuskien pohjalta, mutta laji oli niin pieni että melkein kaikki tunsivat toisensa, pääasiassa myös sen takia että suurin osa kisasi tai kävi kisoissa kannustamassa. Itse olin treenannut 2kk kun ruvettiin jo painostamaan kisoihin, enkä edes ajatellut asiaa sen pidempään. Se oli sanomattakin selvää että menen.


Mahtimies 3 kisat Vantaalla oli omat ekat kisat. Huhu mikä kokemus. Myös ne harvat leirit mitä järjestettiin, niin sinne tuli porukkaa niin läheltä kuin kaukaa. Ihan uskomattoman harvinaista herkkua nähdä aito bjj mustavyö. Myös yleinen osaaminen on parantunut niin paljon että käytännössä jokaisessa hieman isommassa kaupungissa Suomessa löytyy hyviä bjj opettajia nykyään.

Myös kisatoiminta on ammattimaista, BJJ-liitto on tehnyt ihan mieletöntä duunia sen eteen. Enää ei nökötetä jossakin pommarissa ja painita kahdella molskilla 50 ottelua A ja B poolein 🙂 Tosin hieman kaipaisin B-poolia nykyäänkin salikisoihin. Toki myös ensirakkauteni vapaaottelu on kehittynyt niin älyttömän paljon, hienoa että sitäkin treenataan jo ihan omana lajinaan.

Yksi vinkki kaverille, jolla mustavyö on vielä kaukana horisontissa?

Keskity asioihin mihin voit vaikuttaa nyt. Pieni pala kerrallaan, oli se sitten guardin ohituksen parantaminen tai jonkun lopetuksen hakeminen. Turha miettiä mitää kaukaisia asioita, koska välissä voi tapahtua mitä vain.


Sekundääristä tavoitetta kannattaa myös ylläpitää, mutta sekin mielestäni tarpeeksi lähelle tulevaisuuteen. Mielestäni esimerkiksi jotkut kisat ovat hyvä tavoite, silloin on selkeä päämäärä harjoittelulla.

Ei kommentteja: