keskiviikko 2. kesäkuuta 2010

Astangajooga - muutakin kuin venyttelyä.

Monet BJJ harrastajat mieltävät astanganjoogan "venyttelyksi", joka on aika kaukana totuudesta. Lyhyesti voi sanoa, että astanga vahvistaa yliliikkuvia ja heikkoja kohtia ja notkeuttaa jäykkiä kohtia. 


Ikävä kyllä astangajoogaopettajia ja kouluja on monenlaisia ja onkin tärkeä löytää opettaja, joka ei vain laita kaikkia vetämään samaa harjoitusta ilman, että käy korjaamassa yksilöllisesti henkilöiden liikkeitä heidän kropalleen sopivaksi ja tarkistaa että linjaukset ovat oikein... BJJ:n harrastajan kannattakin hakeutua pienryhmään jossa käydään lapi henkilökohtainen tilanne ja sovitetaan harjoitus kropalle sopivaksi. 


Tärkeintä BJJ:lle Astangajoogasta on se, että se opettaa aktivoimaan syvät lihakset lantionpohjasta (bandhat) ja selkärangan ympäriltä, ennen isojen lihasten aktivoimista, Eli kun BJJ.ssä riuhtoo menemään, niin helposti rikkoo itsensä, jos ei osaa käyttää "corea".  Isot lihakset lähtevät räjähtävästi tekemään jotain ja rankaa tukevat pikkulihakset eivät ole valmiit -> selkä hajoaa. Eli pitää osata aktivoida nuo syvät lihakset, ensin. Tätä Astangassa oppii, kun on hyvä opettaja. 


Tämän lisäksi astanga tietenkin palauttaa treeneistä, vahvistaa heikkoja kohtia ja notkeuttaa jäykkiä. Rickson Graciekin joogaa... ;)


EDIT: Anonyymi lukija heitti mainion linkin tuonne kommetteihin: Yoga Journal-lehden artikkeli joogasta ja Rickson Graciesta. Alkaa sivulta 34. 

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Täältä (Yoga Journal 1997) löytyy Ricksonin haastattelu, jossa R kertoo joogaharrastuksestaan.

http://books.google.com/books?id=I-oDAAAAMBAJ&printsec=frontcover&lr=&rview=1#v=onepage&q&f=false

Kristian kirjoitti...

Iso kiitos linkistä. En ollut tuota ennen nähnytkään!. :)