tiistai 1. kesäkuuta 2010

Painon/paineen käyttö osa 1

Austraalialainen Machado mustavyö John Willis pitää mainiota BJJ blogia ja käy läpi paineen käyttöä BJJ:ssä. Samaa asiaa käydään läpi Straight Blast Gym:n useissa seminaarivideoissa ja se onkin yksi vastustajan hallinnan tärkeimpiä yksityiskohtia. Referoin näitä kirjoituksia ja konsepteja tässä ja muutamassa tulevassa kirjoituksessa omaksi selvennykseksi ja uskon, että näistä on muillekin hyötyä.

Pidä paini vastustajan päällä


Helpommin sanottu kuin tehty, mutta seuraava ajatusprosessi auttaa:


  • Minulla on rajattu määrä painoa/painetta käytettävissä
  • Sen pitää kuitenkin olla jossain
  • Miten paino/paine on jakautunut tällä hetkellä?
  • Kuinka paljon siitä ohjautuu mattoon, eikä vastustajaan
  • Jos otan sen pois matolta, niin se siirtyy vastustajan päälle
Eli kun olet päällä, niin usein lepäät kyynerpäiden ja/tai polvien varassa ja vain osa paineesta kohdistuu vastustajaan. Keventämällä näitä mattoon koskevia osia, saat paineen siirtymään vastustajaan - päkiöillä voi vielä lisätä painetta "työntämällä" matosta. Tärkeää on kuitenkin muistaa säilyttää tasapaino - eli korjaa tasapainopistettä jatkuvasti "keskelle", muuten joudut helposti sweepatuksi. 

Paineen käyttöä on vielä monenlaista - erota mielessäsi lävistävä paine (esim. shoulder of justice tyyppinen paineen käyttö) ja rento märkärätti-paine, jossa asetat itsesi vastustajan päälle ja pidät itsesi rentona - tämä vaikeuttaa sweeppaamista todella paljon (vertaa kepin vs. narun heittämistä - keppiin saat vipuvoimaa, naruun et)

Ei kommentteja: