lauantai 12. kesäkuuta 2010

Marcelo Garcia ja Ryan Hall - teknistä pyörintää

Monelle tuntuu saleilla olevan vieras käsitys mitä tarkoittaa tekninen sparri tai slow roll.

Tässä Ryan ja Marcelo antaa hyvän esimerkin, miten painitaan rauhallisesti ja teknisesti, niin että molemmat tekevät puhdasta tekniikkaa ja hakevat paikkoja. Tälläinen treeni on äärimmäisen hyvää ja kehittää tekniikan puhtautta. Eli aina ei tarvitse vetää sata lasissa. Välillä näin ja välillä sitten 95% ja lopetukset aina rauhallisesti, niin pysytään ehjinä.





7 kommenttia:

ville kirjoitti...

eikös tämä ole kiinni valmentajasta, että käsitys on vieras?! Sparri tarkottaa suurimalle osalle, että nyt vedetään 110% ja ollaan salin mestareita kun lukotetaan tai kuristetaan kaikki! :D voimalla ja väkisin!

kuka kertois valmentajille, että välillä voi treenata myös näin?

Anonyymi kirjoitti...

Mun valmentajat ovat ainakin useasti kehoittaneet painimaan kevyesti.Sitä vaan tuppaa korvaamaan voimalla taidon puutteen ja jos kaveri vastaa voimalla niin soppa on valmis.Pikku hiljaa sitä on kuitenkin vähän oppinut keventämään vaikka pitkähkö oppimisprosessi se on ollut.

Anonyymi kirjoitti...

Voihan sen kertoa vaikka itse. :) Jos valmentaja ei tuota ymmärrä, niin kannattaa harkita seuran vaihtoa. Eteenkin jos huomaa, että suurin osa treenikavereista on jatkuvasti loukkaantunut tai teipattu kasaan urheiluteipillä.

Anonyymi kirjoitti...

Ei asian pitäisi pelkästään olla valmentajasti kiinni jos ei itse harrastaja tajua että voi treenata kevyemminkin. Saa käyttää ihan itsekin järkeä.

Kristian kirjoitti...

Hienoa, että asia aiheuttaa keskustelua. Mielestäni valmentajan tehtävä on kertoa miten tällä kerralla sparrataan. Jos sanoo, että normisparria, niin sitten vedetään siellä lähellä 90%, mutta lopetukset rauhallisesti. Se ei tietenkään tarkoita, että silloinkaan kannattaa riehua voimalla.

Jos valmentaja sanoo, että rauhallista teknistä sparria, niin sitten pitäisi osata hidastaa, kuten noissa videoissa - eteenkin ensimmäisessä.

Tietenkin jos on itse loukkaantunut pitää osata itse sanoa, parille että esim. nyt on olkapää romuna otetaan kevyemmin.

Itselläni tuntuu hajoavan paikat joka kerta, kun ego vetää mukaan voimariehuntaan ja on pitää tosissaa keskittyä, että itse pitäytyy tekniikassa vaikka kaveri reuhtoo.

ville kirjoitti...

nimenomaan näin :) se tarttis lähtee jo alkeiskurssilta ja varsinkin sieltä toi kevyesti sparraaminen, mutta vaikeetahan se on kun tekniikat ei oo hallussa ja tekis mieli voittaa se sparrikaveri!

Anonyymi kirjoitti...

Kun on kokeiltu miten ihminen osaa mitoittaa omaa voimankäyttöään, on havittu mistä johtuu että sparrin eskaloituminen kisaväännöksi.

On tehty koe jossa konesormi tökkää ihmistä ja välittömästi tämän jälkeen ihmisen tulee antaa koneelle vastaavanlujuinen palaute. Kokeessa havaittiin että ihmisen on hyvin vaikea antaa saman voimakkuista palautetta. Lähes poikkeuksetta koehenkilöt arvioivat koneen antaman ärsykkeen voimakkaammaksi kuin se oli ja vastasivat sitten mielestään samalla mitalla.

Kukin voi miettiä, miten tämä voi liittyä BJJ sparriin ja miksi jopa rauhallisesti alkanut sparrierä voi päättyä deathmatchiksi :-)