sunnuntai 12. syyskuuta 2010

Brazilian Jiu Jitsu ja vöissä eteneminen

Suomessa vöissä eteneminen on ollut aika kirjavaa, johtuen lähinnä siitä että kotimaisia mustia vöitä on ollut todella vähän ja graduoinnit ovat keskittyneet lähinnä brazilialaisten pitämiin seminaareihin. Tämän johdosta saleilla saattaa nähdä kavereita joilla on ollut sama vyö vuosikausia. Tämä on sinäänsä harmillista, koska nuoren kaverin on ollut erittäin hankala edetä mustalle vyölle ja päästä kilpailemaan maailman huippujen kanssa, eteenkin jos jokaista vyötä roikotetaan vuosi tolkulla. Itseäni ei hirveästi purista, kun ikään on yli 40 ja musta olisi kiva ansaita ennen eläkkeelle pääsyä, mutta olisi hieno vielä jokupäivä nähdä nuoria parhaassa kunnossa olevia suomalaisia kamppailemassa mustissa vöissä. 

IBJJF:llä on suosituksensa minimi treeniajoista eri vöille etenemisessä. 
Linkki IBJJF:n graduointi sivuile (myös kuvassa)

Alliancella on myös omansa, joskin ne vähän vaihtelee, riippuen mistä katsoo: 

Mielestäni vyön saaminen ei tietenkään pidä olla kiinni vain ajasta, vaan BJJ:ssähän matolla työskentely näyttää todella hyvin missä mennään, mutta nuo minimiajat ovat kyllä hyvä ohjenuora milloin opettaja voi alkaa katsella oppilastaan "sillä silmällä"... IMHO. 

Mielipiteitä?

8 kommenttia:

Ishi-Pete kirjoitti...

Hyvät ohjenuorat. Mutta mitkä ovat suositusminimit oppituntien ja kellosta katsottujen tuntien määriksi?

Ishi-Pete kirjoitti...

Joo, luetaan loppuun ensin... Hyvät linkit jälleen kerran.

Anonyymi kirjoitti...

Olen samaa mieltä että vöitten myöntämisessä ei saisi viivytellä vaan pitäisi enemmänkin katsoa sitä taitotasoa. Vyön myöntäminen myös yleensä antaa harjoittijalle uutta/lisää motivaatiota.

Peter kirjoitti...

Laskinko oikein, että tossa kaaviossa mennään 32 kuukaudessa purppuralle? Suomessa vissiin joku 5 vuotta aktiivisesti treenannut voi olla purppura, siis melkein tupla-aika.

Mun mielestä tää on hyvin kaksipiippuinen juttu; toisaalta on siistiä, että BJJ:ssä värivyö pitää ansaita hiellä, verellä ja yliojennetuilla nivelillä. Ja sitten on toi kisa-aspekti, eli pitäisi saada muistakin mustien vöiden sarjoista kun senioreista (Juntunen) niitä kirkkaita mitaleita Suomeen.

Olisko ratkaisu sen suuntainen, että siinä vaiheessa, kun alkaa voittaa vaikkapa joka kolmannen sparrin ylempiä vöitä vastaan, niin kutsutaan kokeeseen? Tämä tietysti edellyttäisi, että joku pitäisi niistä kirjaa, minkä taas joku voisi kokea vähän natsahtavana meininkinä.

Hankala kysymys!

Kristian kirjoitti...

Joo, laskit. Noin se menee IBJJF:n mukaan ja näyttää menevän aika samalla lailla maailmalla muuallakin. Suomessa on käsittääkseni juuri tuon mustavöiden puuttumisen takia ihme sandbaggaus meininki.

Tuosta voittamisesta olen vähän erimieltä, kun silloin treenit menee kisaamiseksi ja treeneissä kuuluu treenanta eikä kisata verenmaku suussa. Kaipa ne opettajat näkee jo sparrista muutenkin, että millä tasolla mennään jos alkaa katsomaan kaveria sillä silmällä. :)

Joku musta vyö aikoinaan sanoi, että ei ole kuin kaksi vyötä - valkoinen ja musta. Ne muut on siinä välissä sitä varten, että porukka ei luovuta kesken....

Kristian kirjoitti...

...niin joo ja tuo 32 kuukautta on siis MINIMI... eli jos olet ihan kurko ja opit nopeasti jne jne.

Anonyymi kirjoitti...

Gurgelin salin ajat oli laskettu kolme kertaa viikossa treenaamisen mukaan?!? Jos puhutaan kansainvälisesti kilpailevista ja heidän mustista vöistä, niin kyllä kai 3 kertaa pitäisi vaihtaa 13 kertaan viikossa. Sen verran ainakin huippujudokat treenaa (judoa, oheisharjoitteet siihen päälle).

Kristian kirjoitti...

No niin tuossa lomakkeeseen lukee.. Nuo on ohjesääntöjä perusharrastajille. Kisakoneet on ihan oma juttunsa, kunhan pysyvät IBJJF rajoissa.