maanantai 11. lokakuuta 2010

Sport vs. "perinteinen" jiujitsu?

Olen nyt pari kuukautta pienen porukan kanssa Hipkossa (tervetuloa mukaan) treenannut sunnuntaisin Gracie Jiu Jitsun Gracie Combatives ohjelmaan, jonka perustana on 36 perustekniikkaa joilla niputetaan ei jiujitsua osaava kaveri - eli jonka motiivit on lyödä ja jos joutuu maahan alle niin nousta sieltä ylös ja jatkaa lyömistä.

Onhan se nyt hemmetin noloa, että minäkin olen kohta treenannut 4 vuotta kyseistä kamppailulajia ja tulee käytännössä ihan uutena asiana, että mitäs sitten jos se kaveri lyö päähän.

Kun Alliance toi ohjelmaansa itsepuolustukset, niin olin aikalailla niitä vastaan, koska ne tuntui vähän päälleliimatuilta. Syy tosin oli ehkä opetusmallissa, jossa vähän korostettiin, että nyt tehdään näitä itsepuolustuksia ja sitten aletaan treenaamaan. :D (kärjistäen - riippu opettajasta yms yms. Joten ei ole tarkoitettu ohjelman arvosteluksi).

Tuossa Combatives ohjelmassa tuo ajatus lyövästä vastustajasta kulkee kokoajan mukana, vaikka tekniikoina ovat täysin samat perusteet mitä me kaikki olemme treenanneet - nyt vain tulee mukaan pieniä yksityiskohtia, esim. missä sitä päätä kannattaa pitää, että kaveri ei pääse tökkimään silmiin yms.

BJJ on hieno laji, mutta pidemmän päälle sille voi käydä kuten TaeKwondolle yms. muille Olympia-lajeille, joissa kamppailulajista muodostui vähitellen hieno urheilulaji ja itsepuolustuspuoli jäi pienemmälle painotukselle (Joskin Hipkossa TKD kaverit vääntävät todella paljon IP:tä ja jopa mattopainivat - joten ei pitäisi yleistää, mutta ymmärrätte varmaan mitä tarkoitan).

Itselleni tuo Combatives ohjelma on äärimmäisen hauskaa vaihtelua ja perinteiden kunnioittamista, jossa samalla iskostuu nuo maassa puolustautumisen periaatteet takaraivoon. Sportti jiujitsun shakkimainen aivopeli on taas se joka kannattaa tätä elämäntapaa pitkällä aikavälillä. DelaRiva-, Tornado-, Roletta-, DeepHalf-, Spider-guardit yms. ovat vaan niin tolkuttoman siistejä, että niitä on älyttömän kivaa treenata ja käyttää sparrissa vaikka, ne eivät ehkä itsepuolustus jiu jitsussa niin hyvin toimisikaan.

Summa Summarum. Suosittelen Gracie Combativesia kaikille, jotka haluavat tutustua siihen mistä Brasilian Jiu Jitsussa on alunperin ollut kyse - voitte yllättyä, se on aika eri meininkiä kuin se sport jiujitsu mihin moni meistä on tottunut. Minut se ainakin yllätti - myönteisesti.

Kommentteja.

Ei kommentteja: