lauantai 30. huhtikuuta 2011

Mitä ovat perusteet?

Tume kysyi tuolla alla olevan videon kommenteissa, että mitä ne perusteet sitten ovat? Totesin, että tämä oli niin hyvä kysymys, että nostan sen tähän erikseen ja kirjoittelen mitä minä olen asiasta mieltä:

BJJ:tä sanotaan usein fyysiseksi shakiksi ja kuten lautapelissäkin, sitä on vaikea tehdä jos ei ymmärrä miten mikäkin nappula liikkuu ja miten ne kannattaa sijoittaa, jottei vastustaja pääsisi parempaan tilanteeseen ja itse pääsisi lopettamaan pelin.

Todella taitava shakin pelaaja pystyy helposti voittamaan kokemattoman pelaajan vain muutamalla nappulalla vaikka vastustajalla olisi kaikki nappulat käytössä. Sama koskee BJJ:tä. Jos osaat perusteet todella hyvin, niin vastustajan mitkään upsidedown-tornado guardit eivät auta. Hyvänä esimerkkinä Roger Gracie joka lähes kaikissa kilpailuissa systemaattisesti etenee kaverin mounttiin ja lopettaa ottelun perus ristikuristuksella, joka Hipkossa opitaan muistaakseni perusteiden ensimmäisellä tunnilla.

Perusteisiin voisi luetella läjän yksinkertaisia ja matolla hyvintoimiviksi todettuja tekniikoita (esim. ne jotka käydään läpi Lucion Perusteet ohjelmassa), mutta siihen kuuluu myös positiohierarkian ymmärtäminen ja jokaisen position konseptit, eli miten eri positioissa (mount, guard, halfguard jne.) "ollaan", niin että kaveri ei pysty etenemään/hyökkäämään/puolustamaan, mutta sinä pystyt. Tämä erottaa mustan vyön alemmista vöistä. Molemmat tietävät perustekniikat, mutta kokenut kaveri osaa kaikki ne pikku painon siirrot ja yksityiskohdat miten tekniikka tehdään, niin että kaveri ei vain pysty estämään sitä.

Esim. Suljetussa guardissa alla pyri rikkomaan kaverin posture horjuttamalla ja ajoitukselle jne.

Älyttömän hyvä PDF-kirja perusteista on Stephen Kestingin Beginning BJJ pumaska, jota hän jakaa ilmaiseksi, jos liityt hänen postituslistalle. (ihan hyvä lista, mistä tulee paljon hyvää tietoa).

http://beginningbjj.com/

Eli minä sanoisin perusteiksi eri positioiden "käyttäytymissäännöt" eli miten niissä ollaan, niin että ei anneta kaverille hyökäämismahdollisuutta ja mahdollistetaan oma eteneminen.

+ perustekniikat.

Perustekniikoitakin on monta mutta tässä nopeasti kirjoitettu minun lista mikä minulle tulisi mieleen. Eli pari perustekniikkaa per positio (suoraan Lucion/Gracie Barran/Alliancen/Machadon/Gracie Combativesin ohjelmista, eli nämä ovat aika universaalisti niitä perusliikkeitä - toteuttamistavassa on pieniä eroavuuksia riippuen opettajasta/koulusta, mutta periaatteet ja tekniikan ydin ovat samat.):

Guard alla:
Risti-kuristus
Suora käsilukko
Saksi-sweeppi
Heiluri-sweeppi
Hip Bump sweeppi

Halfguard alla:
Vetäminen takaisin guardiin

Sivusidonnassa alla:
Polviväliin pakeneminen

Northsouthissa alla:
Kädet samalle puolelle ja single-leg pakeneminen

Mountissa alla:
Silta-pakeneminen
Kyynerpää-pakeneminen

Selässä alla:
Perus-pakeneminen (selkä maahan jne.)


Guardi päällä:
Guadin avaus pystystä käsi lantiolla ja kauluksella
Smash ohitus
Toreando ohitus

Halfguard päällä:
Ohitus sivusidontaan
Ohitus mounttiin

Sivusidonnassa päällä:
Siirtyminen Mounttiin

Northsouth päällä:
Massimon illallinen

Mountti päällä:
Suorakäsilukko
Ristikuristus

Selässä:
RNC
Kauluskuristus

Älyttömän hyvä PDF-kirja perusteista on Stephen Kestingin Beginning BJJ pumaska, jota hän jakaa ilmaiseksi, jos liityt hänen postituslistalle. (ihan hyvä lista, mistä tulee paljon hyvää tietoa).

2 kommenttia:

Tume kirjoitti...

Kiitoksia!
Tämä auttanee.

Latasin myös tuon Kestingin pdf:n ja näyttää kyllä hyvälle ja tiiviille 35 sivun setille.

timppa kirjoitti...

Miten sen sanoisi, 25-vuotta eri lajeja melkopitkälle treenaneena ja joitain muitakin asioita opetelleena: "perusteet on mestaruustaso, johon lisäät mukaan sen ketä sinä olet ja jatkat eteenpäin..."
Mitä se kenellekin sitten tarkoittaakaan, lause on tarkoituksellisesti väljä, jonka voi itse täyttää.
On vaan niin helvetin siisti fiilis kun jotkin asiat menee rutiininomaisesti, meikäläinen rakastaa mm. potkimista :)
Hauskaa vappua!
p.s Kristianin lista on hyvä ja tietyllätapaa universaali...