perjantai 29. huhtikuuta 2011

Perusteet ja "Advanced Jiu Jitsu"

Hyvä video perusteiden tärkeydestä:

3 kommenttia:

miro kirjoitti...

Hyvä vertaus kielien opiskeluun. Useinhan ekaksi opitaan kirosanat ja hauskat lauseet, kuten "ich habe rasieraparat in meine lederhosen", mutta ei osata perusverbejä. Ilman niitä peruskommunikaatio on aika vaikeaa.

Tume kirjoitti...

Ihan hyvää jutustelua.
Näin aivan keltanokkana lajin kanssa mieleen kyllä pulpahti kysymys, että mitkä ne sitten on ne perusteet mitkä tämänkin mukaan pitäisi opetella erittäin hyvin.
Tähän ei välttämättä ole mitään yhtä oikeaa vastausta (tai sitten on?) mutta olisi ihan hauska kuulla missä se rajaa menee perusteiden ja ei perusteiden välissä.

Treeneissä kun tulee käytyä sekä alkavissa, jatkavissa että myös seka ryhmissä ja kyllähän sen välillä huomaa jos opeteltava tekniikka vaatisi jonkin sellaisen jutun osaamista mitä ei vielä osaa. Se että tekniikka on itselle vaikea ei vielä tietenkään tarkoita että kyseessä olisi ollut vielä kovinkaan "advanced" juttu, mutta kun ei voi oikein vielä tietää :).
Mistä sen tietää?

Kristian kirjoitti...

Hyvä kysymys Tume. Perusteisiin voisi luetella läjän tekniikoita (esim. ne jotka käydään läpi Lucion Perusteet ohjelmassa), mutta siihen kuuluu myös positiohierarkian ymmärtäminen ja jokaisen position konseptit, eli miten niissä "ollaan" ennen itse tekniikan tekemistä..

Esim. Suljetussa guardissa alla pyri rikkomaan kaverin posture horjuttamalla ja ajoitukselle jne.

Älyttömän hyvä PDF kirja perusteista on Stephen Kestingin Beginning BJJ pumaska, jota hän jakaa ilmaiseksi, jos liityt hänen postituslistalle. (ihan hyvä lista, mistä tulee paljon hyvää tietoa).

http://beginningbjj.com/

Eli minä sanoisin perusteiksi eri positioiden "käyttäytymissäännöt" eli miten niissä ollaan, niin että ei anneta kaverille hyökäämismahdollisuutta ja mahdollistetaan oma eteneminen.

+ perustekniikat.

Perustekniikoitakin on monta mutta tässä nopeasti kurjoitettu minun lista mikä tulisi mieleen. Eli pari perustekniikkaa per positio:

Guard alla:
Risti-kuristus
Suorakäsilukko
Saksisweeppi
Hip Bump sweeppi

Sivusidonnassa alla:
Polviväliin pakeneminen

Mountissa alla:
Silta-pakeneminen
Kyynerpää-pakeneminen

Halfguard alla:
Vetäminen takaisin guardiin

Selässä alla:
Perus-pakeneminen (selkä maahan jne.)

Sivusidonnassa päällä:
Siirtyminen Mounttiin

Mountti päällä:
Suorakäsilukko
Ristikuristus

Halfguard päällä:
Ohitus sivusidontaan
Ohitus mounttiin

Guardi päällä:
Guadin avaus pystystä käsi lantiolla ja kauluksella
Smash ohitus
Toreando ohitus