tiistai 22. toukokuuta 2012

Gracie Tournament- vs. IBJJF-säännöt

Potku.netissä on hyvä keskustelu ja linkkejä Gracie Tournament vs. IBBJF sääntöihin. Gracie Tournamentissa IBJJF:n säännöistä poiketen ei ole pisteitä, vaan erät ovat pidempiä ja voitot tulevat vain lopetuksilla. Jos lopetusta ei tule, niin molemmat putoavat. Finaali on lisäksi aikarajaton.

Nuo pistesäännöt on minusta aivan hanurista ja olisi mahtavaa, jos näitä Gracie Tournament säännöillä olevia kisoja tulisi Suomeenkin - luulisi että olisi katsojillakin kivempaa. Mielestäni pistesysteemin ainoa hyvä puoli on, että se opettaa positiohierarkian ja laittaa hakemaan parempaa positiota. Tuolla lopetussäännöllä homma voi lähteä catch wrestling tyyppiseksi puuhaksi, missä napataan vain lähimmästä raajasta tms. kiinni ja väännetään täysillä. ;)

Linkki keskusteluun...

3 kommenttia:

siemelinin kirjoitti...

Ihan hyvä periaate. Mitenköhän lie käytännössä, jos vaikka tulee paljon tasapelejä? Saattaa tulla todella sattumanvaraisia voittajia turnaukseen. Pistesysteemi on siksi ihan hyvä kilpailun kannalta. Ja muutenkin "position before submission" on ihan hyvä sanonta.

Olen yhden matsin hävinnyt pisteillä ja yhden taputtamalla. Täytyy myöntää että kyllähän se pisteillä häviäminen vitutti enemmän.

Kristian kirjoitti...

Joo, olen totaalisen samaa mieltä tuosta positio ennen lopettamista-filosofiasta, mutta minusta on typerää, että keinotekoinen piste systeemi ajaa tilanteeseen missä kisoja voitetaan sillä, että ollaan melkein päästy hetkeksi parempaan positioon (voittaminen yhdellä edulla).

Jiujitsun tarkoitus on kuitenkin pakottaa kaveri luovuttamaan kuristuksella tai käsilukolla, käyttämällä tekniikkaa ja "leveragea" hyväkseen ja tämä tapahtuu juuri tuolla positio ennen lopetusta tavalla.

Toisaalta jos tuo Gracie säännöstö sitten todistaisi, että catch tyyppinen haetaan lopetus mistä tahansa lähestyminen olisikin parempi, niin sehän olisi vain lajin evoluutiota. Tuo jiujitsun ähestyminen on kuitenkin todistettu niin monta kertaa, että en uskoisi näin tapahtuvan.

siemelinin kirjoitti...

Jonkin sortin evoluutio olisi kyllä hyväksi. Vaikka tuo etusysteemi pois kokonaan?