torstai 5. heinäkuuta 2012

#611 BJJ - Caio Terra Seminaari (Malaga)

Lähdin aamulla klo 9:30 ajelemaan kohti Malagaa ja Costa del Sol Fight and Fitness salia, joka on myös paikallinen Roger Gracie Academy. En ollut varma millainen liikenne olisi edessä, mutta liikennettä ei ollut nimeksikään, joten olin paikalla vähän kymmenen jälkeen. Olin hetken hämmentynyt, kun weppisaitilla ollut kuva näytti komeaa parkkipaikkaa ja GPS vei minut teollisuusaluetta muistuttavaan osoitteeseen, jossa grafiittien keskellä oli seinään maalattu Brazilian Jiu Jitsu teksti ja nyrkkeilijän kuva. Parkkeerasin auton ja marssin sisään salille.

Respassa ollut neiti ei puhunut sanaakaan englantia, mutta sain muutaman sanan espanjankielelläni ja viittoen selvitettyä, että olen oikeassa paikassa ja leiri alkaisi kello 11. Itse sali oli sisältä todella siiti ja mainio sali. Oli kehä ja tatami, yläkerrassa vissiin jumppasali ja kunnon pukkarit ja suihkut.

Noin varttia vaille 11 paikalle alkoi valua vaparimörköjen näköisiä kavereita ja varttia yli saapui Caio itse paikalle. Painelimme kaikki pukkariin vaihtamaan puvut päälle ja totesin, että suurin osa kaverieista oli purppura, ruskea tai mustavöisiä. Paikalla taisi olla yksi valkovöinen ja muutama sininen, mutta ainakin yli 15 purppuraa,  ruskeaa ja mustaa.

Caio veti ensimmäisen tekniikan selostuksen englanniksi, jonka paikallinen mustavyö tulkkasi espanjaksi, mutta sitten vaihtoi portugaliin, kun kaikki ymmärtäisivät sitä paremmin... minulle vain tokaisi, että sinunkin on hyvä oppia portugalia...  eli seminaari meni lähes kokonaan visuuaaliseksi minulle. Onneksi Caio näyttää tekniikat moneen kertaan ja korostaa hyvin yksityiskohtia, mutta pakko myöntää, että vähän korpeaa kun ei ymmärrä selostuksesta mitään. Onneksi sentään vastaa kysymyksiin englanniksi.

Aamun ohjelmassa oli smashpass:n puolustamista (selkä kiitti minua paikalle tulosta, heti tämän kuultuaan). Lämmittelyjähän täällä ei harrasteta ollenkaan, joten olin onneksi tajunnut lankuttaa ja lämmitellä corejumppaa hyvin ennen tekniikan alkua. Tekniikat olivat todella teknisiä ja avautuivat vasta kolmannella tai neljännellä toistolla edes sinnepäin.

Ensimmäinen tekniikka:

Kaveri ottaa smashpass otteen cable gripillä  siten että kädet tulevat reisien ympäri. Pidetään jalat mahdollisuuksien mukaan hauiksilla ja otetaan ranteista peukalo-otteilla kiinni. Kävellään hartioilla taakse päin, niin paljon että saadaan jalat kaverin lantiolle. Tämän jälkeen sillataan ylöspäin, niin että cable grip ote aukeaa.

Pidetään ranteista kiinni ja suoristetaan kaveri jalan lanteilla mahdollisimman paljon. Shrimpataan vähän oikealle kyljelle ja noustaan istumaan niin että vasen käsi menee oman jalan sisäpuolelta overhookkina mahdollisimman syvälle ja haetaan vastapuolen kaulus otetta. Autetaan toisella kädelle jotta saadaan mahdollisimman syvä grippi.

Työnnetään vasemmalla jalalla itseään lisää kyljelleen jotta oikea jalka menee triangeliasentoon. Oikea käsi auttaa jalkaa ja kyynervarrella tehdään vielä tilaa rubberguardin clearing the head tyylisesti.

Sitten lukitaan triangeli, niin että vasen käsi on overhookkina vetämässä kaverin oikeaa olkapäätä tukkimaan oikean puolen valtimon ja oma reisi tukkii vasemmalta.

Toinen tekniikka:
Sama alku gripin avaamiseen saakka. Otetaan vasemmalla kädelle oman jalan sisäpuolelta overhookka syvältä ja polkaistaan saman puolen jalkaa ulos ja alaspäin ja siitä triangeli. Olen itse tehnyt tätä kahden käden otteella, mutta Caio näytti tätä kysyttyäni, että yksi käsi riittää kun osaa potkaista oikeassa kulmassa. (teki minulle ja en pystynyt millään pitämään sitä - hiuma tekniikka kaverilla)

Kolmas tekniikka:
Kolmaskin alkoi samalla tavalla, mutta kaveri otti vyöstä kiinni grippien avaamisen jälkeen. Peruutettiin ja napattiin hartian yli vyöstä kiinni. shrimpattiin vielä vähän ja vaihdettiin kättä palm up otteeksi, jotta voi antaa kyynervarrella painetta kaverin päälle sivulle. Sitten vedettiin oma jalka sisään ja käännettiin se polvelleen, joka irroitti toisen gripin. Siitä rullattiin oman säären yli ja sitten toinen jalka pyörähtää takakautta niin, että otetaan selkä. Hemmetin vaikea selittää, mutta yritän ottaa nämä vaikka Oliverin kanssa videolle myöhemmin.

Neljäs tekniikka:
Kaveri saa kunnolla smashin päälle, siirretään molemmat jalat samalle smashin puoleiselle puolelle päätä, niin että toinen painaa käsilukkomaisesti kaulaa ja toinen siirtyy hauikselle estämään kaverin kiertämistä. Kädettä vielä estetään kaveri tuloa sivulle. Tämän jälkeen mennään Saulo sweeppimäisesti oman hartian yli ja siitä painitaan kaveri kumoon. Tässä menin lahjakkaasti ensin väärän hartia yli ja niska huusi hoosiannaa. Toivottavasti pää vielä kääntyy illalla.

Viides tekniikka:
Kaveri pitää smashatessä kyynerpäätä sen verran auki, että annetaan vauhtia ja shrimpataan, niin että saadaan polvi väliin ja siitä triangeli tai guardiin veto.

Lopuksi neljä erää positiosparria, niin että kaverilla oli smashpass griptit kiinni... Koko hupi kesti kaksi ja puoli tuntia ja illalla pitäisi mennä uudestaan kello 20:00. Vähän hirvittää miten ruho kestää tätä neljä päivää.

Caio on kyllä käsittämättömän tekninen ja herran liikkumista on mahtava seurata. Taas aukesi vähän lisää silmät, kuinka vähän ymmärtää jiujitsusta. On aivan tajuttoman pienistä yksityiskohdista kiinni, että tekniikan voi tehdä lähes voimatta ja kaveri ei pysty teknemään mitään. Jos jokin kohta on vähän pielessä, niin homma menee joko plörinäksi tai sitten pitää kompensoida voimalla.  Olisi kiva saada Caio Suomeen pitämääm seminaaria ja silloin ymmärtäisi selostuksenkin.

Ei kommentteja: