maanantai 3. syyskuuta 2012

Kolme kysymystä mustavyölle - Juuso Harma

Alliancen perustajajäsen ja muutenkin aika legendaarinen kaveri Fabio "General" Gurgel myönsi viime viikonloppuna Alliancen Turun leirillä Juuso Harmalle mustan vyön.

Onneksi olkoon - huima suoritus. Ajattelin että olisi mielenkiintoista kysyä muutama kysymys tuoreelta mustalta vyöltä ja Juusolta tulikin hyvät vastaukset. Pitääkin yrittää saada vastaukset kaikilta Suomalaisilta BJJ-mustavöiltä.

Juuso Harma - Alliance Black Belt:


Milloin ja miksi aloitit BJJ:n?

Aloitin no-gi hommat Tilleksen johdolla 1999 ja gin kanssa 2000 Esfihan leirillä kaapelilla. Syy aloittamiseen oli varmaan sama kuin monella muullakin eli se ensimmäinen UFC mikä löytyi videovuokraamosta VHS-kasettina. Royce oli vaan niin kova jätkä. Pystylajeja (nyrkkeily,taekwondo,thai) mulla oli alla jo 15v ennen kuin painit aloitin. Tuo Roycen touhu näytti niin uskottavalta että olihan sitä kokeiltava. Ja sen lisäksi alko se lyöntien torjuminen päällä kyllästyttämään. Tässä saa vielä tehtyä tuota sparria täydellä kontaktilla ilman että on silmät mustana ja leuka kipeänä treenien jälkeen.

Miten BJJ on Suomessa muuttunut siitä, kun aloitit?

Tää homma on menny niin paljon teknisemmäksi kuin silloin 2000-luvun alussa. Silloin oli pari vähän taitavampaa kaveria ja me loput vaan revittiin päästä sen minkä jaksettiin. Se tekninen kehittyminen ei ollut ihan yhtä nopeata kuin nykyisin kun on päteviä opettajia joka seurassa omasta takaa. Silloin se suurempi osaaminen piti aina kuskata tänne Brasiliasta.

Yksi vinkki kaverille, jolla musta vyö on vielä kaukana horisontissa?

Ja se vanha klisee pätee hyvin tohon viimeiseen kohtaan eli musta vyö on vain valkoinen vyö joka ei koskaan (tajunnut) lopettaa. Jos tästä hommasta tykkää ja jaksaa sinne salille raahautua viikosta ja vuodesta toiseen niin kyllä se remmi jossain välissä konkretisoituu

Ei kommentteja: