tiistai 16. helmikuuta 2016

Kolme Kysymystä Mustavyölle - Marko Nyman

Kolmen kysymyksen sarja jatkuu taas... (Tämän ja aikaisemmat voit käydä lukemassa täältä..) Nyt vuorossa Hipkossa vaikuttava Marko Nyman.

Milloin ja miksi aloitit BJJ:n? 
Aloitin bjj:n kun Hipkon Vuosaaren salilla alkoi bjj treenit vuonna 2004 alussa.

Olin katsellut vanhoja UFC ja Pride videoita netistä ja päätin, että tuota haluan kokeilla. Lupasin itselleni, että kun pääsen erään työlään kurssin lävitse, palkitsen itseni aloittamalla taas hetken tauon jälkeen kamppailun.

Soittelin ensin kaapelille, joka tuohon aikaan oli varmasti tunnetuin jiujitsu sali. Ikäväkseni siellä oli peruskurssi ehtinyt alkaa pari viikkoa aiemmin, eivätkä voineet ottaa ryhmään enää uusia oppilaita. Onneksi huomasin Hipkon mainoksen Vuosaaren ostarilla ja laitoin Timolle viestiä. Timo toivotti minut tervetulleeksi ja sillä tiellä olen vieläkin.

Miten BJJ on Suomessa muuttunut siitä, kun aloitit? 
Kun aloitin, ei Suomessa ollut yhtäkään mustaa vyötä. Timo oli juuri saanut sinisen vyönsä ja pääasiallisena bjj opettajana meillä oli purppuravöinen Jukkis. Molemmat opettajat olivat kuin jumalasta seuraavia painijoita, enkä pärjännyt näille mestareille lainkaan.

Tuleekin mieleeni hauska juttu...Pitkään luulin Alliance (team johon noihin aikoihin kuuluimme) logon esittävän hyljettä, koska noihin aikoihin painiessani Timon kanssa, tunsin olevani pallo sirkushylkeen kuonon päällä. Logo oli siis mielestäni erittäin osuva.

Bjj on lajina muuttunut maailmallakin paljon siitä mitä se oli aloittaessani. Tuohon aikaan kuuminta hottia meidän salilla oli Lucio Linhareksen Deep Half, jota ei noihin aikoihin pelannut oikein muut kuin Lucion oppilaat. Deep half oli noihin aikoihin yleisesti jo puoliksi hävitty guard. Voitte siis uskoa, että deep half, jossa väkisin ängettiin syvälle parin alle halffiin oli todella poikkeuksellinen liike.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana on tullut kauhea läjä uusia hittiliikkeitä. Aluksi oli tosiaan vain suljettu guard ja Lucion kautta meille levisi deephalf. Samoihin aikoihin Marcelo hassutti porukkaa x-guardilla ja Eddie Bravo teki tunnetuksi rubberia ja lock downia. 10th planet juttuihin ja x guardiin törmäsin Jessen kautta noihin aikoihin. Noin vuoden harrastettuani Jesse sai laajakaistaliittymän ja yhtäkkiä kaikki uudet jutut tulivat seuraavalla viikolla omalle kotisalille :)

Viimeaikoina berimbolo/kiss of the dragon on muuttanut paljon peliä. Porukka oikaisee suoraan selkään kulkematta sivusidonnan tai mountin kautta. Myös guardin ohituspelissä on keksitty läjäkaupalla uusia temppuja. Aloittaessani keskityttiin pääasiassa suljetun guardin ohittamiseen. Oli Toreandoa ja tupla under ohitusta. Leg dragit päämajat ja muut avoimen guardin tappajat tulivat vasta vuosia myöhemmin. Noihin aikoihin päästä puristaminen oli vielä ihan suosittua ja cross pass oli jo lähes edistyksellinen tekniikka...

Noihin aikoihin meillä bjj treeneissä oli aivan yleistä ottaa myös vale tudoa, jota pidettiin osana jiujitsua. Tuolloin vaparihanskoja ei oikein vielä saanut mistään, joten pystyottelussa ja mattomätössä jaeltiin usein litsareita tai käytettiin isoja hanskoja. Isot hanskat luonnollisesti vaikeuttivat painimista ja aiheuttivat hämmentäviä tilanteita.

Itse nappasin joskus parini giljotiiniin pystyssä, kiristin ja kiristin ja ihmettelin kuinka on kaveri sitkeä, kun edelleen vaan yrittää takoa kylkiäni. Kävi ilmi, että kaveri yritti taputtaa ja panikoidessa nopeutti ja kovensi taputuksiaan... Onneksi ei tuolloinkaan sattunut mitään pahempaa.

Lajin yleisen kehittymisen lisäksi Suomessa bjj:n taso on noussut todella huimasti. Nyt mustia vöitä on liiton listauksen mukaan yli 70. Itse vyöarvo ei sinällään niin paljoa merkitse, mutta tietoa on kyllä selvästi enemmän tarjolla kuin tuolloin. Uskoisin, että nykyisin hyvällä salilla porukka kehittyy alkuun selvästi nopeammin kuin aikoina, jolloin opettajat olivat itsekin vasta opettelemassa lajia.

Hipkolla isona merkkipaaluna pitäisin Lucion lanseeraamaa perusteet ohjelmaa, jonka säännöllinen opettaminen aloitettiin muistaakseni 2008. 20 tunnin aikana treenaajat oppivat kuinka toimia kaikissa bjj peruspositioissa.

Marko kisaamassa SBJJL:n kisoissa.. (Kuva: Emilia Liipo)


Suomessa pitää vielä vähän hehkuttaa SBJJL:n kunnioitettavaa toimintaa. Liiton kisat on organisoitu paremmin kuin missään muualla maailmassa. Lisäksi liitolla on myös muuta loistavaa toimintaa kuten junnumaajoukkue, liiton teami rajat ja jiujitsu politiikat ylittävät leirit jne. Viimeisimpänä kauan kaivattuna uudistuksena saatiin bjj vihdoin mukaan dopingin vastaiseen rintamaan. Matkustellessa bjj:n merkeissä pääsen usein hehkuttamaan liiton toimintaa Suomessa. Kiitokset vaan Tuukalle ja kumppaneille :)


Yksi vinkki kaverille, jolla mustavyö on vielä kaukana horisontissa?
Nauttikaa matkasta! Kun matka on hauska sitä huomaa yht' äkkiä pyörineensä kymmennen vuotta ja tuona aikana on matkalta tarttunut mukaan jo tekniikka jos toinenkin.



Ei kommentteja: