keskiviikko 27. helmikuuta 2008

Linhareksen BJJ-Opettajaseminaari....

Pitääkin olla samaan aikaan, kun olemme reissussa - uargh. Ei sinäänsä, että minä miksikään opettajaksi tällä kokemuksella, mutta tuolla pääsisi hyvän käymään läpi Linhareksen näkemyksen BJJ-perustekniikoista ja voisihan tuosta opettamismielessä olla hyötyä muutamien vuosien päästä. Pitää toivoa, että ei jää viimeiseksi seminaariksi.

Puku update...

Huh... Vulkanit pitäisi olla maassa ensi viikolla. Eli ei tarvitse mennä Lucion leirille kalsareissa. Nyt pitää vain saada pukuun, jostain StarTrek merkki Spockin kunniaksi.

tiistai 26. helmikuuta 2008

Pukuja...

Johan nyt on halvattu, kun ei mistään löydy hyvää A2 kokoista pukua. Kokeilin Jessen Vulkans:ia ja se tuntui tosi hyvän kokoiselta. Ongelmana on vain, että sitä ei löydy mistään. Oma Korall A3 tuli myytyä Peterille, joten nyt on kiire hankkia puku ennen Lucion leiriä.

Vaihtoehdot:
  1. Vulkans - Hyvän kokoinen, kevyt - ei saatavilla tällä hetkellä.
  2. Koral - A2 saattaa olla vähän lyhyt hihoista ja Koralleissa tuppaa kaulus pönöttäämään - eli nousee kaarelle. - saatavilla UFS-Storesta sikahintainen.
  3. Keiko Raca - Ei mitään kokemusta, mutta kokotaulukoiden mukaan vaikuttaa vähän pieneltä.
  4. Lucky Gi - ei semmoista kehtaa vetää valkovöisenä päälleen... hehe
  5. Atama - ei mahdollista sovittaa ja tilattava ulkomailta
  6. Vitamins and Minerals - Siis Häh? Olivat nimen laittaneet - kas kun ei Makkara ja Lanttu..

#74 Harjoitukset (Timo)

Alkulämmittelyinä hartian yli pyörähtämisiä ja kilppariin kääntymisiä vastustajan ohittaessa guardia ja siitä vastustajan takaisin vetäminen guardiin. Erittäin hyviä harjoitteita, joita pitääkin hioa paljon lisää. Ajoitus on todella tärkeä - eli heti, kun huomaa että vastustaja on tulossa ohi
pitää reagoida. Aukesi hieman tuo Markon (ja Timon) väkkäränä pyöriminen, mutta en vieläkään ymmärrä, miksi sitä lähtee tekemään ilman ohitustilannetta. Siitä varmaan saa haettua swiippejä hyvin, mutta edelleen se minusta avaa paikkoja vastustajalle... vielä, kun osaisi hyödyntää niitä hehe - siinä se vastaus varmaan piileekin. Meidän noobien kanssa voi kokeilla kaikkeä outoa, kun ei meistä ole vaaraa.. hehe

Tekniikkana peruskauluskuristus:
  • "Four fingers" kauluksesta syvälle sisään.
  • Jalka lantiolle ja ja haetaan kulmaa
  • Otetaan rypystä kiinni ja käännytään kyljelleen.
  • Ryppykäsi pysyy paikallaan ja Four Fingers-käsi kiristää kuristuksen...
  • Jos ei onnistu, niin selkään.
Painit:

Miikka: Taas oli tekemistä Miikan nopeuden kanssa, mutta nyt olin pitäkään päällä ja tilanne oli "hallinnassa", kunnes jäin swiippiin ja siitä triangeliin. Meni noin minuutti, mutta sain puolustettua pitämällä polvesta, ottamalla hihasta ja astumalla hauiksen päällä ja siitä suoristin itseni. Pääsin irti ja loppu menikin pyöriessä. Pakko oppia pitämään kädet kurissa noissa nopeissa "scramble" tilanteissa. Jään aina triangeliin tai armbariin...

Timo 1: Yritin hakea guardin ohitusta lantiota kontrolloimalla, mutta Timo puolusti ja rikkoi tasapainoa sen verran hyvin, että en saanut "peliä käyntiin". Kerran sain polven lukittua maahan, mutta sekin rikottiin nopeasti ja en ehtimyt käyttää tilannetta hyväksi. Loppu menikin sitten puolustus taisteluksi ja lopussa tein typerän virheen ja Timo pääsi kuristus otteeseen - kello pelasti, mutta olisin luultavasti jäänyt siihen aika pian. Käytiin läpi hyvä puolustus siihen.

Timo 2: Nyt sain peliä vähän käyntiin ja tilanne tuntui olevan enemmän hallinnassa. Yritin guarin ohitusta, mutta Timo sai swiipattua. Pääsin kääntymään, niin että sain avoimen guardin ja siitä spider guard (Hiihoo GamePlan käyttöön!!) Timo polvillaan ja muljautan Triangelin, mutta en horjuttanut toisella kädellä, joten se jää vähän vajaaksi. En saa haettua kulmaa, joten pohdin hetken armbariin siirtymistä, mutta totean, että lähden hakemaan OmoPlataa. Ähellän ja ähellän, mutta en tajua vetää laniotani taaksepäin, jotta pääsin kunnolla istumaan ja menetän lopulta tilanteen. Sitten olikin jo paukut niin vähissä, että lopusta en muista paljoa mitään - eli keskityin lähinnä selviytymään erän loppuun.

Huomenna pariksi viikoksi Intiaan Joogaamaan ja sitten Lucion leirille. Intiassa tarkoitus käydä jonkin verran läpi peruspositioita ja postureita yms. Oliverin kanssa.

maanantai 25. helmikuuta 2008

#73 Harjoitukset (Jesse)

Harjoiteltiin mountista vapautumista:
  • Perus Elbow knee-escape ja shrimppaamalla vastustaja guardiin.
  • Elbow Knee Escape ja Half Guardista sweeppi
Painit:
  1. Kaveri oli ensimmäistä kertaa treenaamassa. Otin guardiin ja sanoin, että siitä pitäisi sitten päästä jalkojen ohi tuohon sivulle. Annoin vähän tilaa ja päästin ohi ja selitin mikä on sivusidonta. Siitä sitten mounttiin. Sweeppasin ja menin itse mounttiin ja sanoin, että nyt sitten teet sitä mitä harjoiteltiin. Kaveri sai tehdä Perus ElbowKnee-escapen ja sitten ohitin guardin ja menin takaisin mounttiin ja annoin kaverin taas harjoitella vapautumista.
  2. Jokke: X-pass meni kuin Saulon videossa :D ja siitä knee riden kautta mounttiin ja siitä S-Mount - Triangeli (Jonka Jocke antoi asettaa lopulta kohdalleen, kun meinasi mennä vääntämiseksi). Aloitettiin uudestaan yritin ohitusta Jokke sweeppasi ja pääsi mounttiin. Kaivoin halfguardin ja yritin "polvenvääntö" sweeppiä, mutta Jocke pääsi karkuun ja aika loppui
  3. Jesse: Lievää tilanteen hallintaa guardissa, mutta sitten Jesse swiippasi ja loppu erä menikin pakenemalla, kunnes jäin arm-bariin... :( Pitää pähkiä miksi jään aina noissa scramble-tilanteissa arm-bariin.
Ei sitten muuta... paitsi että totesin, että A3 Koral on liian iso ja myin sen Peterille. Pitää ihmetellä jostain huomisten treenien jälkeen uusi A2 kokoinen puku...

#72 Vapaaharjoitukset Rastilassa

Paikalla Hannu (Sin) ja Marko (Sin+3?natsaa). Lämmiteltiin ja sitten painittiin.

Ensimmäinen erä Markon kanssa:
Guardin ohituksessa alkaa olla jo toivoa. :) Pääsen suhteellisen helposti jalkojen ohi, mutta en tahdo saada sivusidontaa kiinni ja joudun takaisin guardiin - turhauttavaa. Pitää tutkia, miten jalkojen ohituksen jälkeen saa turvattua sivusidonnan.

Erä loppui neljän minuutin kohdalla, kun nenäni kolahti johonkin ja alkoi vuotaa.

Toinen erä Hannun kanssa:
Perusvääntöä ja sain paniikissa varoa Hannun oudoista kulmista tulevia lukotuksia. Pääsin karkuun ja lopulta guardin ohi ja polven vatsalle. Siitä pyörähdin vastakkaisen puolen arm-bar:iin, mutta sain käden vähän huonosti mukaan ja loppuerä olisi mennyt kädestä riuhtomiseksi, joten päätimme keskeyttää. Tarkoitus oli kuiten ottaa kevyttä painia...

Kolmas erä Markon kanssa:
Marko lähtee aina pyörimään. En oikein ymmärrä logiikka sellaisessa pyörimisessä, koska se jättää minusta monia paikkoja auki. Nappasin housuista kiinni ja vetäsin Markon kilppariasentoon, mutta en saanut sitä pidettyä kuin 5 sekuntia, kun Marko pyörähti ja otti minut guardiin.

Guardin ohitusta ja pääsinkin muutaman kerran jalkojen ohi, mutta en saanut sivusidontaa kiinni, joten lopulta päädyin halfguardiin. Näin mahdollisuuden ezekielille, mutta taas hätiköin ja en saanut sitä tarpeeksi hyvin kiinni. Pidin sitä noin 10 sek suhteellisen kireällä, mutta sitten Marko swiippasi ja ote irtosi. Päädyin S-mounttiin ja totesin, että triangelissa ollaan... the end.

Ihmeteltiin vähän aikaa, miten S-mountista tulleesta triangelista voisi päästä irti, mutta selvää ratkaisua ei löytynyt.

Painien jälkeen käytiin Hannun kanssa kertauksena Lockdown, whipup to oldschool tai to Electric Chair sarjoja. Sitten katsottiin muutama muu halfguardista poistuminen mm. Butterfly guardiin ja siitä swiippi - lopuksi harjoiteltiin huvin vuoksi hyppy-jujia.


Tutkittavaa/huomioitavaa:
Miten guardin ohituksen jälkeen turvataan sivusidonta?
X-Pass: Jalan sulavaa heittoa pitää treenata paljon.
Guardin ohituksessa otteiden turvaaminen erittäin tärkeää. Turha lähteä räpeltämään, jos otteet eivät ole kiinni.

Treenin päätteeksi otettiin huvikseen MMA-hanskat kädessä Hannun kanssa erittäin kevyt valetudo-erä. Taas aivan totaalisen uusi ulottuvuus. Olin aivan kuutamolla, kun Hannu naputti hanskoilla koko ajan päähän ja lopuksi löysin itseni alta ja Hannu istuu mountissa ja "Ground and Poundaa..." :D Ääärimmäisen hauskaa puuhaa - tuota pitää harjoitella lisää.

perjantai 22. helmikuuta 2008

#71 Vapaaharjoitukset Rastilassa

Hannun kanssa Eddie Bravo - Lockdown to... sarjoja:
  • Lockdown to Whipup to Oldschool
  • Lockdown to Whipup to Electric chair
  • Lockdown to Whipup to Pass
Tuntuivat kaikki varsin toimivilta tekniikoilta - pitää katsoa vielä videolta yksityiskohdat.

  • Lockdown to Butterfly guard
    • Muista lukita jalka ja tehdä pieni katkarapu, jotta saat ensimmäisen jalan Butterly-guardiin. Sitten käsi lantiolle, työntö ja nousu istumaan.

Perus Arm-bar harjoitteita
  • Muista käsi toisen käden alta ja hauiksesta kiinni.
Painit
  • Jesse - jäin armbariin
  • Hannu - jäin johonkin häröön neck crank:iin
  • Jocke - sain pidettyä sivusidontaa suht hyvin ala Saulo ja siitä mounttiin, muuten tasaista.
    • Tarkasta Saulon SideControllista lopetus
  • Jesse - Guardin ohitus-painia.
    • Sain swiipattua kerran spiderguardista ja pääsin kerran ohi, mutta en saanut sivusidontaa kiinni.
    • Tarkasta Saulon X-Guard DVD:ltä nilkasta kiinni kohta...

BJJ-Päiväkirja alkaa...

Takana on noin 8kk Brasilian Jiu Jitsun harjoittelua noin 2-4 kertaa viikossa muun treenin ohella. Tähän asti olen pääasiassa keskittynyt eri positioiden selvittämiseen ja kehittänyt peliä niin, että minulla on muutama työkalu jokaisesta positiosta millä (ainakin teoriassa) pitäisi päästä muuttamaan tilanne itselle edullisempaan suuntaan.

Eli "Positional Escapes" ensin haltuun, sitten "Positional Dominance", kun nämä alkavat olla jotenkin hanskassa (menee varmaan muutamia vuosia...), niin sitten vasta aletaan tosissaan treenaamaan lopetuksia ja niiden "ansoittamista"...

Tämän hetken "agendassa" on Guardin kehittäminen - ohituksia, halfguardia, spider-guardia.

Numeroin treenikerrat (8kk x keskimäärin 9 treeniä kuussa -> noin 70 - eli arvion tähän varmuudeksi alakanttii, niin ei tule huijattua itseään). Eli Blogin ensimmäinen treeni on sitten #71