sunnuntai 29. tammikuuta 2017

#1180 BJJ-Klubi

Tänään aloitettiin taas Tompan bokraus-sessiolla. Minulla oli hauska pari, jonka kanssa otettiin vähän niin, että opittiin lähtemään pistarien lyömisen jälkeen myös tilanteesta ulos. Eli kaveri rokotteli jos oli kädet alhaalla tai jäi siihen pockettiin ihmettelemään.

Matossa sitten kerrattiin armtriangelien teoria ja se mihin käytännössä kaikki kuristukset perustuu ja sitten lähdettiin soveltamaan "kolmio-periaatetta" ensin itse arm-triangeliin, sitten darceen ja uutena tekniikkana anakondaan.

Kaikissa noissa toimii siis sama idea, että oma käsi toteuttaa kuristavan kolmion kaksi sivua ja kolmas tehdään työntämällä kaverin olkapää kaverin omaan kaulan sivuun. Näin siis minun joko hauis tai kyynervarsi (riippuen onko armtriangle, darce tai anakonda) tukkii veren kierron toiselta puolelta kaulaan. Omalla kropalla sitten työnneteen kaverin olkapään takaa, niin että kaverin olkapää tukkii toisen puolen. Näin kuristus tulee todella tehokkaasti ilman, että kaveri taputtaa siksi että niskaan sattuu.

Kun kuristus tehdään oikein, niin silloin ei ole mitään väliä kuinka kova kaveri on vastassa - jokaiselta lähtee taju jos päähän ei mene verta. Nivellukoissa ja vastaavissa kyse on siitä, että kaveri luovuttaa koska ei halua, että paikat hajoaa. Kisoissakin on kavereita, joita ei haittaa vaikka käsi menee yli ja jatkavat vain kamppailua. Kuristuksissa päätös ei ole vastustajan... ja tämän vuoksi kannattaa suosia kuristuksia.

Treenaammekin nyt alku vuoden vain noiden arm-triangle pohjaista kuristusten paikalleen laittoa ja sitten kun ne on suunnilleen hanskassa aloitamme käymään eri setuppeja miten kaverit jekutetaan antamaan tilaa näille lopetuksille.

perjantai 27. tammikuuta 2017

#1179 BJJ

Reilun kymmenen päivä vatsatauti on selätetty vihdoin. Hämmentävä setti tosiaan - piti ystävällisesti viime la-su taukoa että pääsin klubille ja sitten taas maanantaina mentiin. Noh torstaina pysyi jo ruoka sisällä ja nyt perjantaina uskaltauduin Karin kanssa Kontulan tatamille.

Drillattiin muutamaa juttua ja sitten sparria. Todettiin sparrin jälkeen, että pitää varmaan ottaa sparrit ainakin osaksi tehtäväsparrina, kun muuten tuo meidän sparri toistaa vähän samaa kaavaa, kun kumpikin tuntee toisen pelin. Kivaa oli taas painimassa... jos nyt saisi edes välttävän viikko-ohjelman käyntiin. Duunikuviotkin vissiin muuttuvat, kun start up, jossa olen ollut töissä ostettiin ja kuukauden päästä olen sitten taas isossa korporaatiossa duunissa.

sunnuntai 15. tammikuuta 2017

#1178 BJJ-Klubi

Tänään aloitettiin Klubilla uusi aihe. Käymme läpi Ryan Hall:n Arm Triangle DVD setin pohjalta Arm Trianglelia ja sen kaikkia "naapureita", kuten Ezekieliä, Darcea, Giljotiiniä, Anakondaa ja miten näitä kaikkia ketjutetaan riippuen kaverin reaktiosta.

Tänään kävimme kuristamisen konseptia ja mitkä asiat pitää täyttyä, että Armtriangle, Ezkiel, Darce, Anakonda tai Giljotiini onnistuu. Kaikki perustuu samaan periaatteeseen. Tekniikoina käytiin läpi Armtriangle ja Darcen perusteet.

Loppuun sparria sivusidonnasta ja pakollinen kuva. :)

Tässä vähän maistiaisia mistä tuossa Ryan Hall:n Arm Triangle setissä on kysymys:




tiistai 10. tammikuuta 2017

#1177 BJJ - Abu Dhabi

Maanantaina tosiaan Lucio kutsui minut heidän "paikalliselle" salille treenamaan. Eilen illalla minulle välähti, että tuosta alla olevasta "treeniraportista" sai ehkä sellaisen kuvat, että sen kun hyppää lentokoneeseen ja treenejä on joka kadunkulmassa. Tämä on ollut kyllä ihan käsittämätön etuoikeus, että olen Markon, Pedron ja Lucion kutsumana päässyt täällä asuvien BJJ-kouluttajien omiin treeneihin. Kokemus on ollut huikea ja en voisi olla enempää kiitollinen. Sanat ei riitä.

Toki täällä on normitreenejäkin todella paljon ja niissä myös käy todella kovatasoista porukkaa. Kyselen vielä tarkemmin normitreenimahdollisuuksista ja kirjoittelen siitä oman blogi-kirjoituksen tällä viikolla.

Maanantain treenit olivat tosiaan Lucion "paikallisella salilla". Ajelin taksilla paikalle, kun Marko oli töissä. Marssin urheiluhallille sisään ja löysinkin tatamin aika helposti. Täällä on hienoa, kun kaikilla on hyvät tavat ja kaikki käytännössä tulee kättelemään kun tulee salille.  Salilla oli paljon paikallisia valkovöitä lämmittelemässä jo ennen treenejä ja vähitellen tummemmat vyöt alkoivat saapua paikalle.

Lucio tuli kaverin kanssa jolla oli eeppiset pulisongit ja treenin jälkeen selvisi, että hänellä oli BJJ mustan lisäksi myös judo ja sambo musta vyö. Treenejä tuli vetämään karhun näköinen kaveri Adilson "Bitta" Lima, jolla oli raitoja vöissä niin monta, että niitä oli vaikea laskea. Täältä lisätietoa tästä legendasta.  Olin aikalailla puulla päähän lyöty kattauksesta - mustia vöitä alkoi olla lähemmäs kolmatta kymmentä tatamilla ja siihen lisäksi värivyöt.

Treenipariksi minulle tuli kolmannen asteen mustavyö ja alkulämmittelyn jälkeen aloimme drillaamaan deephalfguardia. Oli päivän kohokohta, kun parina ollut kaveri sanoit, että teen todella hyvin tekniikkaa ja alkoi pyytämään neuvoja eri yksityiskohdista. Sanoin kaverille, että tämä on minun ykkösnyrkki ja olin oppinut sen jo sinivöisenä Luciolta. Drilleissä tuli muutamia mainioita uusia yksityiskohtia ja hieno selän otto deepistä mitä en ollut itse ennen nähnyt.

Loppusparrit tehtiin eräänlaisena rivisparrina arviolta seitsemän minuutin erillä. Oli huikea kokemus päästä sparraamaan ensiksi Lucion kanssa ja sitten muutama purppuravyö ja sitten vielä kaksi mustavöistä kaveria.

Viimeisessä erässä painin pitkälle yli satakiloisen kolmmannen asteen mustavyön kanssa joka ei paljoa armoa annellut. Kokeilin epätoivoisesti alta sivusidonnasta Tompan onnistuneesti käyttämää "jalkakimuraa", mutta kaveri hahmotti mitä olin yrittämässä ja se oli vissiin hänen mielestä niin typerä yritys häntä vastaan, että päätti lopettaa minut polvella vatsalle. Puolustukseksi moiseen taputtamiseen on tosin sanottava, että minulla on kylkiluu vähän huonosti kiinni noissa rustoissa ja rutina alkoi olla sen verran reipas, että päätin pelastaa kevään treenit taputtamalla.  Huikea kokemuskin tuokin - vaikka runtua tuli ihan huollela niin se tuli niin rauhallisesti, että mitään loukkaantumisen vaaraa ei ollut... paineen alta pääsee taputtamalla pois. Jos kehtaa... oli tällä kertaa kehdattava. Vaikka vähän nolottikin. :)

Käsittämättömän hieno kokemus tämäkin treeni.

torstai 5. tammikuuta 2017

#1173, 1174, 1175, 1176 BJJ - Abu Dhabi

Matkustin Abu Dhabiin Markon ja Liisamarin luokse reilun viikon reissulle. Koko reissu tuli vähän puun takaa, kun joulukuun alussa tilanne oli vielä niin, että perheen naiset olivat lähdössä Intiaan Joogaretriitille ja minun oli tarkoitus olla Suomessa normaalisti duunissa.

Sitten Pedro ja Lucio tuli Hipkoon vetämään seminaaria ja oli niin hyvää settiä, että kirjoitin innoissani Markolle seminaarin annista. Marko tokaisi, että "tule tänne, kun täällä on tuota joka päivä". Noh, minähän tulen ja paripäivää myöhemmin liput oli varattu.

Matkustin tiistai-iltana Dubain kautta Abu Dhabiin ja olin perillä kolmen aikaan keskiviikko aamuna. Ensimmäinen aamupäivä meni palautuessa matkustuksesta rannalla köllötelen ja illalla drillattiin Markon ja Liisamarin kotitatamilla kaikenlaista mitä oltiin opittu sitten viime tapaamisen.

Torstai aamuna lähdettiin sitten klo seitsemäksi Pedron "old school jiujitsu" aamutreeni sessioihin. Hieman oli hämmentävää, kun tatamille valui mustavyö toisensa jälkeen. Tekniikoina keskityttiin konsepti tasolla sweeppien viimeisiin sentteihin niin, että kaveri ei pääse kippaamaan takaisin muuten onnistunutta sweeppiä. Drillisweeppinä oli eräänlainen hip bumpin ja "viidenkympin sweepin" risteytys.

Loppusparreissa sain kunnian sparrata Pedron kanssa ja oli kyllä vähän kuin olisi seinän kanssa paininut. Ohitukset vaan kimpoilivat kaverista ja yhtäkkiä huomaan Pedron olevan selässä ja tekevän "Pedro-lukon" Tämä on mainio ja käydään Klubilla jossain vaiheessa. Giljotiiniinkin taputin.

Muissa sparreissa meni vähän paremmin, mutta yleinen meininki oli käytännössä se, että minä sain vietyä purppuroita ja mustat veivät minua. Tässä minä ja "Monstro" - oli aika iso.... ja taitava:

("Minä ja Monstro" Kuva: Marko Nyman)


("Deephalfguard sweepeillä nämäkin kippaa" Kuvat: Liisamari Herala)

Perjantain Pedron aamutreeneissä jatkettiin samalla teemalla, mutta käytiin eri sweeppejen kautta läpi samaan konseptia. Sparrit meni samaan malliin. Oli itselle aika lohdullista huomata, että yhtä monta kättä, jalkaa ja kaulaa näilläkin kavereilla on ja vaikka pataan tuleekin noilta mustilta, niin itse huomaa ja hahmottaa miksi tulee pataan ja missä kohtaa tekee virheen. Nämä kaverit rokottavat pienimmästkin löysyydestä tekniikassa. Vastaan ottavana kaverina täällä oppii jokaisessa treenissä niin tolkuttomasti, että oma "CPU" on jatkuvasti ylikierroksilla.  Tässä yritän könytä Markon guardin ohi - hetkeä myöhemmin taputin rannelukkoon. :

("Tässä meni vielä hyvin" Kuva: Liisamari Herala)


Luciokin oli tatamilla ja alkoi olla aika "star struck" meininki, kun katseli ympärillä treenaavaa porukkaa. 

Lauantaina jatkettiin taas aamutreeneillä ja silloin ohitettiin kaveria "päämajasta", käytiin läpi side smash ja siihen pari todella hyvää yksityiskohtaa, X-pass ja ohitukset jos kaveri kaivaa delarivan tai reverse delarivan. Tolkuttoman hyvää settiä nämäkin. 

("Sweep!" Kuva: Marko Nyman)

Kaiken kaikkiaan tämä paikka on kuin BJJ harrastajan huvipuisto. Kyytejä on saatavilla vaikka minkä laista ja treenimahdollisuukia on aivan tolkuttomasti. Itsellä ei paikat kestä kahta treenikertaa päivässä vaikka Marko kovasti houkuttelikin, mutta mahdollisuuksia kyllä löytyisi. Sunnuntaina pidetiin sitten BJJ:stä lepopäivä ja kierreltiin paikallisia nähtävyyksiä, käytiin paikallisissa BJJ-kisoissa ja tutkailtiin shoppailumaastoja (ostin kahvia). Marko opettaa täällä työkseen, joten hänellä tämäkin oli treenipäivä. 

("Aamutreenien porukkaa lauantain treenistä" Kuva: Marko Nyman)

Maanantaina mentiin sitten Lucion vakio salille käymään jossa tatamilla oli yli 20 mustaa vyötä, mutta siitä kirjoittelen varmaan huomenna. On tämä huikea mesta. 

sunnuntai 1. tammikuuta 2017

#1172 BJJ-Klubi

Vuoden ensimmäiset treenit ja BJJ-klubi. Vedettiin Tompan johdolla vähän bokrauskomboja pistareihin ja sitten tutkailtiin selkäkontorillia ns. Hook based kontrollilla.

Tuosta lähtee sitten kaikki rekat ja muut himmelit. Ei ole ihan omaa juttua, mutta selkähyökkäyksistä kokonaisuutena kiinnostuneille hyvä intro.

Ensi viikonloppuna Klubilla sitten taas Tompan-tekniikat sessio, kun minä olen Abu Dhabissa Markon ja paikallisten hurjien kuritettavana. Onneksi olen valmistautunut: