keskiviikko 30. kesäkuuta 2010

#331 BJJ - Vapaatreenit Jesse, Jari, Jyri ja Anssi

Käytiin Jessen kanssa läpi lämmittelyinä perustekniikkaa. Guardin avauksia ja perussweeppejä ja perhosguardia. Sitten Jari, Jyri ja Anssi tulivat ja painimme ilman kelloa parisen tuntia, niin että lopetuksesta (tai kaasun loppumisesta) vaihtui lepääjä.

Oli mahtihauskaa painia Anssin kanssa, joka myös käyttää paljon syvää halfguardia - sai tosissaan keskittyä sweeppeihin, kun vastassa oli kaveri, joka tunsi halfguardsweepit - sweeppailtiin ja pyörittiin, kunnes oli niin hiki, että piti mennä juomaan. Jessen kanssa pakenenin taas lähinnä mountista ja Jarin kanssa oli hyvää peruspainia, missä Jari pääsi mainiosti pakenemaan Northsouthista ja sweeppaamaan minut sivusidontaan. Sain hetken tehdä töitä, jotta pääsin takaisin northsouthiin ja sain sieltä Kimuralla uhkaamisen perään käsilukon. Jyrin kanssa en harmittavasti ehtinyt painimaan. :I

Oli taas todella hienoa.

Gracie Analyysi Fedor vs. Werdum ottelusta.

tiistai 29. kesäkuuta 2010

BJJ Lineage

Tässä hieman vanha, mutta mielenkiintoinen BJJ-sukupuu, josta voi kuikuilla mistä oman opettajan opettajat jne. ovat peräisin.

BJJ-SUKUPUU
ja tässä toinen BJJ-SUKUPUU. Kumpikaan eivät ole mitenkään täydellisiä.

Itsellä menee: Helio Gracie: Rolls Gracie: Romero Cavalcanti: Eduardo Da Conceicao: Lucio Linhares

maanantai 28. kesäkuuta 2010

#330 BJJ - Vapaatreenit Jesse ja David

Mentiin Jessen kanssa Kontulaan treenailemaan ja lämmiteltiin perustekniikalla. Guardin avauksia, Saksisweeppiä, käsilukkoja guardista, perhosguardin ohituksesta halfguardiin ja siitä halfguardin ohitus. ym.

David saapui aloimme sparrailla. Sparrattiin kaksi erää lopetukseen ja sitten aina ukko vaihtui. Erät olivat aika pitkiä ja keskityin todella tarkasti, että tekisin mahdollisimman puhdasta tekniikkaa. Jessen kanssa oli taas peruspakenemista. Davidin kanssa meni hyvin kunnes tein teknisen virheen. (ihme ukko, oli Darce ja RNC kiinni, mutta niin se vaan sinnitteli itsensä vapaaksi - pitääpäs tutkia noiden kiristyksiä). Onnistuin jättämään käteni vääriin paikkoihin, jonka David käytti todella hienosti ja nopeasti aina hyväksi ja taputin suoraan käsilukkoon kahdessa erässä.

Oli todella hyvät treenit ja aikaakin meni kaksi ja puoli tuntia. :)

Lucion Leiri alkaa KiKolla tänään

Linkki leiriesitteeseen

Aaron Blake : Expert of the Month : Issue #007 - EXPERT OF THE MONTH : BJJ WEEKLY - BJJ Weekly

Mainio video saksisweepistä:

Aaron Blake : Expert of the Month : Issue #007 - EXPERT OF THE MONTH : BJJ WEEKLY - BJJ Weekly

torstai 24. kesäkuuta 2010

Vyö sitten katosi...

No nyt on tutkittu kaikki Hipkon salit ja vyö pitää näemmä julistaa lopullisesti kadonneeksi.. Eihän sitä vyöllä painita, mutta se on ollut monessa mukana... :)



#T88, T89 ja 329 BJJ - Kristian

Tuurasin Timoa ja Markoa ja vedin aikuisten jatkavien ja alkavien treenit. Juhannus lievästi rajoitti treenaajien määrää, joten olin kahdestaan "oppilaan" kanssa jatkavien treeneissä. Vedin kuitenkin suunnittelemani ohjelman ja drillattiin henkilökohtaista "kuukauden positiotani" - sivusidontaa, jossa kävimme läpi neljä peruspakenemista ja niinden yksityiskohtia:

1. Kaverilla perussivusidonta - toinen käsi vastapuolen kainalon alta ja toinen käsi pään takaa + olkapää smash. -> Bridge escape, käsi hauikselle straigh arm ja polven käyttö

2. Toinen käsi nostettettu vastapuolella pään yli olkapään viereen ja ojentajasta ote ja toinen sisäpuolella käsi maassa lantion vieressä. -> Cable grip käden yli, tehdään tilaa kääntymällä kohti. Pyöräytetään ulkokäsi kaverin pään ympäri vastapuolen kainalon alta (ohjentaja ote) ja käännytään lisää kohti, napataan kädellä jalan ympäri single leg ote ja viedään kaveri alas.

3. Toinen käsi nostettettu vastapuolella pään yli olkapään viereen ja ojentajasta ote ja toinen käsi vastapuolen kainalon alta -> Ote olkapään takaa ja työntö, nousu kyynerpään varaan ja straightarmia ja nousu istumaan. Jatketaan työntämistä kunnes kaveri selällään.


4. Toinen sisäpuolella käsi maassa lantion vieressä ja a toinen käsi pään takaa + olkapää smash. -> Muilutetaan sisäpuolen käsi oman rinnan päälle ja siitä "running escapen ala Saulo" kautta polville.

Lopuksi sparrattiin reilun 10 minuuttia.


Alkavien treeneissä jatkettiin sivusidontateemalla, mutta nyt siirryttiin päälle ja tutkittiin hyökkäyksiä positiosta yksi ja kaksi. Kyynerpään avulla kaverin hallintaa ja pakenemisen nollaamista ja siitä hyökkäyksinä siirtyminen northsouthiin kyynerpään tiukalla hallinnalla ja siitä kimura tai käsilukko ja toisena hyökkäyksenä sisäpuolen käteen käsilukko.

keskiviikko 23. kesäkuuta 2010

KADONNUT: Sininen Koralin vyö :(

Onko kukaan nähnyt Hipkon saleilla eksyneen näköistä Koralin sinistä vyötä (kuva). Olisin suuresti kiitollinen, jos joku on moisen bongannut ja palauttaisi minulle. Tunnearvoa riittää. :I

Viimeksi nähty Metsälässä sunnuntaina...

ps. Huomenna torstaina olisi tarkoitus mennä vuosaareen treeninvetoon tuuraamaan Timoa ja Markoa. Luvassa olisi neljästä perussivusidonnasta pakenemisia ja tehtäväsparria.

tiistai 22. kesäkuuta 2010

#328 BJJ Tekniikkatunti - Jesse

Lämmiteltiin suoralla käsilukolla mountista ja guardista + pari muuta perus liikkumislämmittelyä. Tekniikkana avattiin guardia alhaalta - polvikeskelle tyylillä ja sitten ohitettiin polviläpi tekniikalla. Sivusidonnasta sitten mounttiin ja kaveri puolusti ottamalla halfguardiin ja siitä selän otto ja kuristus.

Lopuksi sparrattiin yksi erä tehtävä sparrina guardin ohitusta. Joutui hieman keskittymään, että pääsi rytmiin käverin lähtiessä aikamoisella tarmolla ohittamaan - jouduin hakemaan sweepit syvän halfguardin kautta. Oma ohitus lähti barbosan kautta, missä pääsin puolustamaan giljotiiniä ja kimuraa, joita kaveri haki näppärästi.

maanantai 21. kesäkuuta 2010

"BJJ rules are messing up what jiu-jitsu really is."

Xande Ribeiro kirjoittaa kokemuksistaan Worldseissä ja siitä miten BJJ-nykysäännöt pilaavat Jiu Jitsun:

http://www.xande.tv/2010/06/09/worlds-2010-2/


"Im not against the new stuff, they are great, and I love it… but Jiu-Jitsu, the real one is about Submission, takedowns , Dominance…not points. People hold halfs, 50/50s, sleeves for 5 minutes, That is TERRIBLE!!!!!" - Xande Ribeiro

Omasta mielestäni olisi älyttömän hienoa, jos kisoissa käytettäisiin Rickson Gracie Budo Challengen* sääntöjä (NLO 2010??? :D) . joskin kiertävät jalkalukot saisivat edelleen olla ylemmillä vöillä:

 One Point:
  • Throw with control on the ground for 3 seconds
  • Any reversal that is not a scramble
  • Sweeps
  • Passing the guard
  • Knee on the stomach
  • Mount
  • Taking the back

Three Points:
  • A submission attempt that presents significant danger to the opponent

Scoring - Negative Points:

-1 Point Standing:
  • Stalling or keeping the same grip without any offensive action for more than 15 seconds

-1 Point On the Ground:
  • Holding the same position for more than 20 seconds without any attack
  • Pulling guard

-1 Point At All Times:
  • Avoiding the fight
  • Running away from the fighting area

Legal Techniques:
  • All throws, reversals and sweeps
  • All Submissions chokes, arm-locks, knee-locks, heel-hooks, wristlocks, biceps and calf-locks, foot-locks

Illegal Techniques:
  • All neck-cranks and cervical holds
  • Slamming the opponent to escape a finishing hold

Disqualifications:
  • Eyes gouges, grabbing the hair or the genitals
  • Any intentional strikes including but not limited to punching, kicking, kneeing etc
  • Using any illegal finishing holds
  • Twisting of fingers and toes
  • Running away from the fighting area when a submission is applied. In other words leaving the fighting area to escape a submission
  • Escaping the fighting area 3 times in one match

Submission Action:
  • Tapping the mat or the opponent’s more than once
  • Verbal announcement such as “stop”, in any of the competitors languages (to be reviewed during the rules meeting)

Protective Gear:
  • Knee and elbow pads
  • Mouthpiece
  • Cup
 *Rickson Gracie Budochallenge on myös DVD:nä jota suosittelen. Erittäin viihdyttäviä matseja, kun mennään näillä säännöillä.

#327 BJJ - Jesse

Sparrattiin tunti ja tutkittiin vähän mounttia ja loop chokea halfguardista päältä, kun kaveri yrittää mennä syvään halfguardiin. Todettiin ihan toimivaksi tekniikaksi, kunhan muistaa hallita alla olevan kaverin jalat, jottei kaveri pääse kierähtämään pakoon.

Haettiin molemmat kyseistä tekniikkaa painissa ja paikkoja ja onnistumisia löytyi yllättävistäkin tilanteista. Tässä pieni video tekniikasta, jonka Walter kuvasi meille puhelimellani:

Olkapäävenytyksiä

Törmäsin hyvään videoon olkapäävenytyksistä:

sunnuntai 20. kesäkuuta 2010

#326 BJJ - Vapaaharjoitus

Treenailtiin butterfly-guardin ohitusta ja sivusidonnasta pakenemisia ja lopuksi sparrailtiin.

Piti yrittää loop-chokea halfguardista päältä (kts. treeni #325), mutta en saanut upotettua vaan se jäi harmittavasti leuan päälle. Pitää yrittää huomenna Jessen kanssa tutkia, mistä kulmasta sen saisi paremmin paikalleen. Jos tuosta tulee toimiva, niin laitetaan video tänne. Ainakin se tulee aika puun takaa... stay tuned.

lauantai 19. kesäkuuta 2010

Perusteet FTW!

Roger Gracie - moninkertainen maailmanmesteri näyttää mallia, miten kaikki on kiinni perustekniikasta. Kaveri voittaa ottelunsa tekniikoilla joita opetetaan ensimmäisillä BJJ tunneilla - ristikuristus mountista, kauluskuristus selästä, suora käsilukko.... hienoa katseltavaa:

perjantai 18. kesäkuuta 2010

#87 BJJ Junnujen vyö- ja natsakokeet - Jesse ja Kristian

Hipko BJJ-junioreilla oli tänään vyö ja natsakokeet. Ei voinut kuin ihmetellä miten hienosti junnut vetivät tekniikat. Sparrissa ei voinut kuin hymyillä, kun näin kaksi kertaa jatkavien viime viikon tunneilla käyneiden siirtyvän sivusidonnasta northsouthiin hienosti kontrolloimalla vastapuolen olkapäätä ja lopettavan kimuralla. Muutenkin hyvää ja teknistä painia. Hieno päivä. :)

Kaksi uutta oranssivyötä ja paljon keltaisia.

#325 BJJ - Jesse

Tekniikkasparria tunti ja Jesse löysi hienon loopchoken päältä halfguardista, kun toinen yrittää mennä syvään halfguardiin. Eli ylemmällä ristikädellä löysä ote kauluksesta alempi käsi menee pääntakaa, kuin olisi tekemässä olkapääsmashiä, mutta sitten nojautuukin kunnolla eteenpäiän ja sujauttaa loop-choken kiinni.

Triangeli isompaa ja vahvempaa kaveria vastaan.

Muutama treeni sitten painin kaverin kanssa, joka hienosti houkutteli ottamaan triangelin ja sitten ohitti smashaamalla, ennenkuin sain triangelin kunnolla kiinni. Muistelin, että olin käynyt siihen vastatekniikkaa, kun olin reilu vuosi sitten Bostonissa Gracie Jiu Jitsun salilla vierailemassa työmatkalla, mutta en millään muistanut mikä oli se yksityiskohta, millä smashin sai nollattua. Tänään tuli Ataman-facebook sivulle mainio video missä Renzo Gracie näyttää juuri kyseisen yksityiskohdan.

keskiviikko 16. kesäkuuta 2010

#324 BJJ - Jesse

Töissä on aivan hullu kiire ja tulee tehtyä noin 12 tunnin päiviä - pitää puolessa välissä karata tatamille muuten hajoaa kupoli. Vedettiin Jesseen kanssa reilun tunnin tekniikkasparrit, jotka kiihtyivät loppua kohti. Oli taas hullun hauskaa ja nyt pitää taas jatkaa oravanpyörän pyöritystä - onneksi kohta alkaa kesäloma.

maanantai 14. kesäkuuta 2010

#T86 BJJ Junnutreenit - Kristian

Jatkettiin perjantain teemalla, sivusidonnasta pakenemiset "3" ja "4".


3. Toinen käsi nostettettu vastapuolella pään yli olkapään viereen ja ojentajasta ote ja toinen käsi vastapuolen kainalon alta.

  • Ote olkapään takaa ja työntö, nousu kyynerpään varaan ja straightarmia ja nousu istumaan. Jatketaan työntämistä kunnes kaveri selällään.


4. Toinen sisäpuolella käsi maassa lantion vieressä ja a toinen käsi pään takaa + olkapää smash.

  • Muilutetaan sisäpuolen käsi oman rinnan päälle ja siitä "running escapen ala Saulo" kautta polville.

#323 BJJ - Jesse

Teknistä sparria reilu tunti. Viime viikon videoiden pohjalta keskityin sweeppeihin single leg guardista ja sivusidonnasta pakenemisiin, sekä crosspassin yksityiskohtiin. On älyttömän kivaa sparrata tuolla tavoin, missä kumpikaan ei vedä raivolla ja ehtii kunnolla keskittymään tekniikkaan ja saa kuitenkin progressiivistä vastusta - eli tekniikat eivät toimi jos niitä ei toteuta teknisesti mahdollisimman oikein.  Kylki kesti mainiosti, kunhan piti voiman kokonaan pois sweepeistä. :)

lauantai 12. kesäkuuta 2010

Marcelo Garcia ja Ryan Hall - teknistä pyörintää

Monelle tuntuu saleilla olevan vieras käsitys mitä tarkoittaa tekninen sparri tai slow roll.

Tässä Ryan ja Marcelo antaa hyvän esimerkin, miten painitaan rauhallisesti ja teknisesti, niin että molemmat tekevät puhdasta tekniikkaa ja hakevat paikkoja. Tälläinen treeni on äärimmäisen hyvää ja kehittää tekniikan puhtautta. Eli aina ei tarvitse vetää sata lasissa. Välillä näin ja välillä sitten 95% ja lopetukset aina rauhallisesti, niin pysytään ehjinä.





#84 ja 85 BJJ Junnutreenit - Kristian

Tuurasin Jesseä tänään ja vedin molemmat junnujen treenit - alkavat ja jatkavat. Alkavien kanssa käytiin läpi perus guardin avaaminen, smash- ja toreando-ohitus ja jatkavien kanssa jatkettiin sivusidonnan tutkimista. Edellisillä viikoilla olemme harjoilleet sivusidonnan pitämistä ja siitä hyökkäyksiä ja nyt katsoimme pakenemisia.

1. Kaverilla perussivusidonta - toinen käsi vastapuolen kainalon alta ja toinen käsi pään takaa + olkapää smash. -> Bridge escape, käsi hauikselle straigh arm ja polven käyttö

2. Toinen käsi nostettettu vastapuolella pään yli olkapään viereen ja ojentajasta ote ja toinen sisäpuolella käsi maassa lantion vieressä. -> Cable grip käden yli, tehdään tilaa kääntymällä kohti. Pyöräytetään ulkokäsi kaverin pään ympäri vastapuolen kainalon alta (ohjentaja ote) ja käännytään lisää kohti, napataan kädellä jalan ympäri single leg ote ja viedään kaveri alas.

tiistai 8. kesäkuuta 2010

#322 BJJ - Timo

Itkupotkuraivari ja sylettää. Kylki sanoi taas naps ja nyt ei auta kuin odotella huomiseen, niin selviää kuinka paljon se vaikuttaa treenaamiseen. Vaikka mitään isompaa ei ole koskaan tapahtunut, niin tämä kylki ottaa todella pitkään parantuakseen. Alan olla aika kypsä tähän jatkuvasti puolikuntoisena olemiseen ja välillä tulee kyllä uskonpuute, että pitäisiköhän tämä jättää nuoremmille ja keskittyä vaikka kitaransoittoon - mutta sitten tulee taas hyvä päivä ja unohtaa ne huonot hetket. Tänään ei ollut hyvä päivä.

Treenit sinänsä olivat tosi hyvä ja käytiin läpi ihan perus käsilukkoa highguardista. Loppupaineissa ei vain riittänyt bensa ja sitten tuli väännettyä turhaan alta voimalla ja naps....  huoh.

Jeff Gloverin darce gone bad vinkit

maanantai 7. kesäkuuta 2010

#83 BJJ Junnutreenit - Kristian

Jatkettiin junnujen kanssa sivusidonnan tutkimista. Käytiin läpi yksityiskohtia hyökkäyksistä ja position pitämistä noista alla olevista neljästä perussidonnasta.

#321 BJJ - Jesse

Sparrattiin tunti - keskityin sivusidonnasta pakenemisiin ja muutenkin liikkuvuuteen -> taputtelin kuten ennenkin. :)

sunnuntai 6. kesäkuuta 2010

BJJ Worlds live streaminä NYT!

http://www.budovideos.com Nyt sunnuntai iltana menossa mustavöiden semifinaalit ja finaalit.

Iso kiitos BudoVideossille, joka järjestää streamin ilmaiseksi. Itse tilaan DVD:ni ja pukuni Budovideosista, joka on aina toimittanut nopeasti  ja muutenkin palvellut hyvin. Suosittelen.

#320 BJJ - Drillitunti Peterin kanssa.

Polvensa telonut Peter on palaamassa tatamille ja kävimme tänään drillailemassa sivusidonnasta pakenimisia. Kävimme läpi neljästä perussivusidonnasta pakenemiset.

1. Kaverilla perussivusidonta - toinen käsi vastapuolen kainalon alta ja toinen käsi pään takaa + olkapää smash.


  • Bridge escape, käsi hauikselle straigh arm ja polven käyttö
  • Brifge escape ja suora käsilukko


2. Toinen käsi nostettettu vastapuolella pään yli olkapään viereen ja ojentajasta ote ja toinen sisäpuolella käsi maassa lantion vieressä


  • Cable grip käden yli, tehdään tilaa kääntymällä kohti. Pyöräytetään ulkokäsi kaverin pään ympäri vastapuolen kainalon alta (ohjentaja ote) ja käännytään lisää kohti, napataan kädellä nilkasta ja vedetään jotta saadaan jalka halfguardiin -> old school tai vastaava. 
  • Cable grip käden yli, tehdään tilaa kääntymällä kohti.työnnetään vastaan ja yhtäkkiä lähdetäänkin takaisinpäin -> dinoraurus-sweeppi cable gripillä, niin että kyynervarsi tulee rintakehän alle antamaan vauhtia. 


3. Toinen sisäpuolella käsi maassa lantion vieressä ja a toinen käsi pään takaa + olkapää smash.


  • Muilutetaan sisäpuolen käsi oman rinnan päälle ja siitä "running escapen ala Saulo" kautta polville.


4. Toinen käsi nostettettu vastapuolella pään yli olkapään viereen ja ojentajasta ote ja toinen käsi
vastapuolen kainalon alta.


  • Ote olkapään takaa ja työntö, nousu kyynerpään varaan ja straightarmia ja nousu istumaan. Jatketaan työntämistä kunnes kaveri selällään. 

Rickson Gracie ja Jooga - artikkeli vuodelta 1997

Google Readerista löytyy mielenkiintoinen artikkeli Rickson Graciesta ja joogasta vuodelta 1997. Linkin oli joku laittanut kommentiksi alla olevaan joogajuttuun ja luettuani artikkelin, totesin sen olevan sen verran mielenkiintoinen, että halusin laittaa sen erilliseksi postaukseksi. Juttu ei puhu pelkästä joogasta vaan muutenkin Ricksonin tavasta lähestyä jiujitsua yms. Joogan kannalta artikkeli keskittyy enemmän joogan opettamaan hengitystekniikkaan ja miten se auttaa jiujitsussa.

Tässä linkki itse digilehteen. Artikkeli alkaa sivulta 34. 

keskiviikko 2. kesäkuuta 2010

Astangajooga - muutakin kuin venyttelyä.

Monet BJJ harrastajat mieltävät astanganjoogan "venyttelyksi", joka on aika kaukana totuudesta. Lyhyesti voi sanoa, että astanga vahvistaa yliliikkuvia ja heikkoja kohtia ja notkeuttaa jäykkiä kohtia. 


Ikävä kyllä astangajoogaopettajia ja kouluja on monenlaisia ja onkin tärkeä löytää opettaja, joka ei vain laita kaikkia vetämään samaa harjoitusta ilman, että käy korjaamassa yksilöllisesti henkilöiden liikkeitä heidän kropalleen sopivaksi ja tarkistaa että linjaukset ovat oikein... BJJ:n harrastajan kannattakin hakeutua pienryhmään jossa käydään lapi henkilökohtainen tilanne ja sovitetaan harjoitus kropalle sopivaksi. 


Tärkeintä BJJ:lle Astangajoogasta on se, että se opettaa aktivoimaan syvät lihakset lantionpohjasta (bandhat) ja selkärangan ympäriltä, ennen isojen lihasten aktivoimista, Eli kun BJJ.ssä riuhtoo menemään, niin helposti rikkoo itsensä, jos ei osaa käyttää "corea".  Isot lihakset lähtevät räjähtävästi tekemään jotain ja rankaa tukevat pikkulihakset eivät ole valmiit -> selkä hajoaa. Eli pitää osata aktivoida nuo syvät lihakset, ensin. Tätä Astangassa oppii, kun on hyvä opettaja. 


Tämän lisäksi astanga tietenkin palauttaa treeneistä, vahvistaa heikkoja kohtia ja notkeuttaa jäykkiä. Rickson Graciekin joogaa... ;)


EDIT: Anonyymi lukija heitti mainion linkin tuonne kommetteihin: Yoga Journal-lehden artikkeli joogasta ja Rickson Graciesta. Alkaa sivulta 34. 

tiistai 1. kesäkuuta 2010

Painon/paineen käyttö osa 1

Austraalialainen Machado mustavyö John Willis pitää mainiota BJJ blogia ja käy läpi paineen käyttöä BJJ:ssä. Samaa asiaa käydään läpi Straight Blast Gym:n useissa seminaarivideoissa ja se onkin yksi vastustajan hallinnan tärkeimpiä yksityiskohtia. Referoin näitä kirjoituksia ja konsepteja tässä ja muutamassa tulevassa kirjoituksessa omaksi selvennykseksi ja uskon, että näistä on muillekin hyötyä.

Pidä paini vastustajan päällä


Helpommin sanottu kuin tehty, mutta seuraava ajatusprosessi auttaa:


  • Minulla on rajattu määrä painoa/painetta käytettävissä
  • Sen pitää kuitenkin olla jossain
  • Miten paino/paine on jakautunut tällä hetkellä?
  • Kuinka paljon siitä ohjautuu mattoon, eikä vastustajaan
  • Jos otan sen pois matolta, niin se siirtyy vastustajan päälle
Eli kun olet päällä, niin usein lepäät kyynerpäiden ja/tai polvien varassa ja vain osa paineesta kohdistuu vastustajaan. Keventämällä näitä mattoon koskevia osia, saat paineen siirtymään vastustajaan - päkiöillä voi vielä lisätä painetta "työntämällä" matosta. Tärkeää on kuitenkin muistaa säilyttää tasapaino - eli korjaa tasapainopistettä jatkuvasti "keskelle", muuten joudut helposti sweepatuksi. 

Paineen käyttöä on vielä monenlaista - erota mielessäsi lävistävä paine (esim. shoulder of justice tyyppinen paineen käyttö) ja rento märkärätti-paine, jossa asetat itsesi vastustajan päälle ja pidät itsesi rentona - tämä vaikeuttaa sweeppaamista todella paljon (vertaa kepin vs. narun heittämistä - keppiin saat vipuvoimaa, naruun et)